Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šetříme peníze / foto: shutterstock

Jak ušetřit za běžné výdaje domácnosti?

Ať děláte, co děláte zbývá vám na konci měsíce v peněžence stále méně? Lámete si hlavu, kde ještě ušetřit, ale žádná spásná myšlenka nepřichází? Poradíme vám, jak dostat vaše složenky pod kontrolu, aniž byste trpěli.

Největší částky běžně vydáme za bydlení

Nezáleží na tom, zda platíte nájem nebo hypotéku, náklady na bydlení jsou obvykle největšího zátěží našeho rodinného rozpočtu. Samozřejmě, že z dlouhodobého hlediska je výhodnější platit hypotéku, ne každý na ni ale dosáhne, a ne každý má tu nejvýhodnější, kterou může v dané situaci mít. Jestliže už hypotéku máte a nevyhovuje vám výše jejích splátek či úrokové sazby, refinancujte. Porozhlédněte se po nabídce trhu a jestliže najdete výhodnější podmínky, neváhejte. Každý měsíc rozhoupávání vás stojí zbytečné peníze navíc. Jednoduše navštivte pobočku nové banky a její zaměstnanci vám už se všemi formalitami pomohou.

Dostaňte pod kontrolu výdaje za energie

Platby za spotřebované energie, to znamená elektřinu, plyn, vodu, resp. teplo, tvoří druhou největší zátěž rozpočtu většiny rodin. Přestože se cena elektřiny v posledních měsících raketově zvýšila, stále existují poskytovatelé, kteří s ní umí zahýbat. Uvědomte si, že není vaší povinností akceptovat návrh ceny stávajícího dodavatele na nové období. Stačí vyvinout trochu aktivity a poptat se, zda vám jinde nenabídnou výhodnější cenu a další finance navíc zůstanou u vás.

Sepište si drobné výdaje a zkroťte je

V rámci menších měsíčních vydání se soustřeďte především na pravidelné platby. Opravdu je nutné platit každý měsíc poplatek za vedení účtu v bance, když jiná banka ho nabízí zdarma? Máte už v celém bytě úsporné zářivky nebo stále svítíte žrouty, kteří nejenže spotřebovávají více energie, ale ujídají i z vašeho rozpočtu? Další pravidelné výdaje, které lze dostat pod kontrolu, jsou výdaje za jídlo. Není nutné chodit každý den do restaurace, i doma se dá vykouzlit skvělý pokrm, a především za cenu surovin. Vyplatí se i nákupy jídla plánovat předem a přizpůsobit jídelníček aktuálně zlevněným potravinám a možná budete na konci měsíce překvapeni částkou, která najednou na vašem účtu zbude.

Jak ušetřit za běžné výdaje domácnosti?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!