Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce v noci / foto: shutterstock

Chodíte na noční? Snižte jejich negativní dopad na vaše zdraví.

Práce na směny není žádný med. Střídání směn má negativní dopad na náš psychický i fyzický stav. Ze všeho nejhorší jsou noční směny, které narušují přirozený biorytmus našeho těla. Jak můžete svému tělu ulevit?

Pakliže pracujete ve směnném provozu a jste tak neustále vystavováni změnám pracovní doby, kdy jednou vstáváte brzy ráno a podruhé jste zase vzhůru celou noc, možná na sobě pociťujete negativní dopady tohoto životního stylu. Naštěstí ale víme, co vám poradit, aby vaše tělo na nočních směnách tolik netrpělo.

Noční směna nemusí být noční můra!

Ne všichni si můžeme vybírat a někteří z nás zkrátka musí chodit do práce, která jim určuje střídající se pracovní směny. I jedna noční dokáže v těle napáchat nepěknou paseku, o to horší to pro váš zdravotní stav může být v případě, kdy si těch nočních šichet střihnete třeba několik za sebou. Pojďte se podívat, jak můžete svému tělu ulevit.

Dostatek světla

Pokud se v noci nacházíte ve tmavém prostředí, začne váš mozek produkovat hormon melatonin, který je známý tím, že uspává lidský organismus. To povede k tomu, že budete unavení a bude se vám chtít spát. Předejít tomu můžete velice jednoduše: stačí si zajistit dostatek světla, protože je prokázáno, že tzv. modravé světlo produkci melatoninu zpomaluje a organismus se poté necítí tak unavený.

Správná svačinka

I když máte zrovna noční, neměli byste být celou noc o hladu. Není to zdravé a mohli byste si tím jedině uškodit. Zrovna tak ale platí, že byste si s sebou na noční směnu neměli brát těžká, tučná, příliš sladká či celkově nezdravá jídla. Naopak dejte přednost nějaké lehké a zdravé svačince, která zažene hlad i chutě na něco hříšného (chutě v noci jsou způsobené hormonální nerovnováhou vlivem spánkového deficitu, kdy máte nutkavou potřebu slupnout brambůrky nebo třeba celou čokoládu).

Kofein ano či ne?

Většina lidí má tendence ulehčovat si noční směny kávou, ve které hledají jediné: pořádnou dávku kofeinu. Upínají se totiž na jeho pomoc s únavou a věří, že jim nadmíra kofeinu dodá dostatek energie. Když už se rozhodnete pro šálek kafe na noční šichtě, vyvarujte se jeho pití 3-4 hodiny před tím, než půjdete spát. Jak je totiž známo, kofein nejenže zkracuje délku spánku, ale zároveň výrazně snižuje i jeho kvalitu. A po příchodu domů z práce se přece chcete pořádně vyspat, ne?

Chodíte na noční? Snižte jejich negativní dopad na vaše zdraví.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!