Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Sundry-Photography / shutterstock.com

Je dnes vůbec možné se vyhnout používání Google?

Ať už používáte mobilní telefon, tablet, nebo stolní počítač, zpravidla se nevyhnete, speciálně u mobilů, používání Google služeb. Kdo by rád zkusil i něco jiného, než je Google, má překvapivě spoustu plnohodnotných variant.

Mobilní telefony s Androidem

Kdo nemá telefon jen na volání a smsky, ale chce používat mobilní aplikace, systém jej bude nutit používat Google Play, což je tržiště mobilních aplikací. Pro to si uživatel ale musí založit u Google účet, bez toho to nejde. Google potom šikovně láká uživatele, aby používal jeho mail a tím i více aplikací v budoucnu. Což jde proti ostatním poskytovatelům bezplatných e-mailových služeb. Většina lidí nad tím nepřemýšlí, účet si založí, Google Play aktivuje a je to. Jsou ovšem i tací, kterým tento monopolistický přístup vadí a nechtějí si účet u Google zakládat. Pro takové uživatele jsou tu podobné aplikační agregátory, jako je Apkpure, Apkmirror, F-Droid nebo třeba QooApp. Jediné, co uživatel musí, je nainstalovat tento program do mobilního telefonu, přímo z jeho „.apk“ zdrojového souboru. A další věc, musí na telefonu povolit instalaci z jiných zdrojů, nežli je Google Play. Na druhou stranu ušetříte čas se zakládáním Google účtu, pokud jej nemáte. Jakmile tyto kroky uděláte, o Google Play téměř neuslyšíte. Občas se sice připomene s nějakou žádostí o aktualizaci, ale to je všechno, taková upozornění můžete i zakázat. Google sice prohlašuje, že jen s Google Play je mobilní telefon bezpečné používat, ale vy byste to na jeho místě neprohlašovali? Celkově je život bez Google Play možná i pohodlnější, než s ním.

Pro zajímavost, tuto „fintu“ lze použít i v případě pořízení telefonu Huawei, který Google Play neobsahuje, tím se vyhnete instalaci Huawei Mobile Services od tohoto čínského výrobce. Jen tak na okraj, Huawei se v naší republice spojil se Seznamem a najdete tam seznamovské aplikace už předinstalovány. To mírně posiluje náš vyhledávač. Je to tedy jakási odpověď na jednostranně vyhlášené sankce proti Huawei ze strany Google.

Internet a vyhledávání

Další oblastí, kde má Google v podstatě monopol, jsou vyhledávače. Naše republika je sice výjimečná, protože tu Googlu trochu konkuruje Seznam, ale i tak většina lidí používá Google. Mimochodem, takoví lokální konkurenti, jako je náš Seznam, jsou na světě jen tři. Kromě našeho vyhledávače je to ještě Yandex a Naver. Pochopitelně, se Seznamem vyhledávat můžete, ale ne vždy vám najde to, co očekáváte. V Českém jazyce se ale už docela zlepšil, stejně tak ve Slovenštině. Dalších alternativ tu je celá řada. Například vyhledávač DuckDuckGo.com, který klade důraz na to, že zachovává soukromí uživatelů a jako prioritu má i nepodsouvání internetového obsahu. V roce 2012 jej Google označil jako největšího potenciálního konkurenta. Další zajímavou alternativou je CCsearch, nebo už zmíněný Yandex. Tyto vyhledávače sice nevyhledávají tak kvalitně, jako Google, ale jelikož vám nepodsouvají to, co chtějí, abyste viděli, často se dostanete ke kýženým výsledkům na nich a na Google nikoliv. A pokud jste na Google velmi zvyklí, pouze vám vadí ono podsouvání Googlem preferovaného obsahu, můžete použít vyhledávač Gibiru.com, který poskytuje výsledky Google, ovšem v původní surové podobě, bez personalizace obsahu.

Jak je vidět, možností, jak se vyhnout Google je více. Pokud jste nad tím někdy uvažovali, stačí si jen vybrat.

Je dnes vůbec možné se vyhnout používání Google?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!