Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Česká republika & Slovensko / foto: shutterstock

Slováci zchudli, už jsou nejbídnější zemí Visegrádu, Euro jim nepomohlo

Ještě nedávno nás Slováci dotahovali, co se životní úrovně týče. Už se zdálo, že nás brzy předhoní, data z roku 2020 je však vrací na startovní čáru.

Češi jsou vždycky zvyklí nadávat na zdejší politické poměry a vůbec na životní úroveň v naší zemi. Když se ale podíváme k sousedům, zase tak špatné to s námi není. Samozřejmě, Rakousko a Německo jsou na tom stále výrazně lépe, ale mnohým zemím jsme buď utekli, nebo je předběhli. Tabulka členů Visegrádské skupiny od Mezinárodního měnového fondu – hrubý domácí produkt na obyvatele podle parity kupní síly pro rok 2020 vypadá následovně:

Pořadí   Země HDP (v USD/rok)
1. Česká republika   40 293
2. Polsko 33 739
3. Maďarsko 32 434
4. Slovensko 32 184

 

Slováci samozřejmě v minulém roce tratili z důvodu Koronavirové epidemie tím, že mají velký poměr automobilového průmyslu na HDP. U nás se nicméně automobilů vyrábí také hodně, náš HDP je ale více diverzifikován. Automobilový průmysl byl jedním z těch, které nejvíce epidemií utrpěly.

Itálie a Izrael až za námi, na dostřel Japonsko

Jestliže Slovensko o pár příček pokleslo a Maďarsko s Polskem zůstaly víceméně na místě, to Česká republika předhonila dvě velké země Západní Evropy, které byly vždy před námi. Už dávno jsme na tom lépe, než Řekové a Portugalci, ovšem v prošlém roce jsme za sebou nechali Španělsko a světe div se, i Itálii. Všimli jste si, že poslední dobou se u nás usídluje větší množství Italů, zejména těch, kteří si vzali Češky a založili s nimi v Itálii rodiny? Ano, je to tím, že práce v Itálii ubývá.

Ještě překvapivější zjištění je pro našince to, že jsme aktuálně v hrubém domácím produktu na obyvatele podle parity kupní síly dokonce předhonili Izrael. Ten se vždy považoval za jednu z nejvyspělejších zemí a nejbohatších zemí. Pokud jí stále je, přejme to Izraelcům, nicméně u nás se už žije lépe. A kdo je o jedno místo před námi? Pro většinu lidí to bude opět šok. Je to Japonsko. Ano, dříve bylo v žebříčku výše a spousta zemí jej předběhlo. I to ovšem svědčí o úpadku země vycházejícího slunce a naopak o našem rozvoji.

 

 

Euro ano či ne

Na Euru vydělává v Evropské unii hlavně Německo, protože má vyšší produktivitu práce, než jižní státy, které ovšem také nemají vlastní měnu, a tak nemohou provést devalvaci své měny a tím zvýšit konkurenceschopnost svých produktů. Německo se tak stalo vládcem Evropy, tentokrát bez válek a faktického zabírání cizího území. Z Eura profituje ještě Nizozemí a částečně Rakousko s Finskem. Chudým zemím Evropy Euro naopak spíše škodí. I to je možná důvod, proč jsou Slováci nyní nejhorší z Visegrádské skupiny zemí. Rok 2021 bude každopádně ve znamení pokračujících změn a jen připravení v něm uspějí. Zatím si nevedeme špatně, chce to ale myslet pozitivně a vydržet. Třeba v roce 2021 předhoníme i ty Japonce.

Slováci zchudli, už jsou nejbídnější zemí Visegrádu, Euro jim nepomohlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!