Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hodnota zlata / foto: shutterstock

Zlato je dobrou investicí

Není pravda, že by snad svět investicí byl uzavřen pro jedince, kteří nevydělávají statisíce měsíčně. I běžný člověk s průměrnou mzdou si může tímto způsobem přijít na slušné peníze, ovšem za předpokladu, že investuje správně.

Pokud se v tomto oboru spíše ještě rozkoukáváte, neměli byste příliš riskovat a raději vsadit na komoditu prověřenou časem, třeba na zlato.

Zlato se používá leckde

Stejně jako další známé vzácné kovy typu platiny nebo stříbra, i zlata je na světě docela málo, a proto má hodnotu takovou, jakou má. Kdyby se však jednalo pouze o hezký materiál, který najde uplatnění maximálně tak ve zlatnických dílnách, nešlo by se zase o tak výhodnou komoditu pro investování.

Investiční zlato

Žlutý kov si udržuje svou vysokou hodnotu mimo jiné i díky své široké využitelnosti. Standardně se používá v mnoha průmyslových oborech. Když se budete hodně snažit, možná ho dokážete identifikovat v některých elektrospotřebičích, co máte doma. Nestojí však za to je kvůli tomu rozebírat, jelikož zlata je tam minimum.

Cena zlata

Chcete-li do této komodity investovat, je pro vás důležitá cena zlata. Ta hodně závisí na tom, jestli je klid, či zrovna probíhá krize. V problematických dobách se hodnota zlata zvyšuje a je dobré prodávat. Nakupování se naopak doporučuje, když se na světových trzích nic zásadního neděje.

Cena zlata

V jaké formě seženete investiční zlato?

Nutno zmínit, že žádná česká mincovna nevyrábí investiční zlato ve formě zlatých cihel. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Zlaté slitky pocházejí obvykle ze Švýcarska, proto je v České republice na trhu poměrně úzká nabídka zlatých slitků převážně švýcarských rafinérií. O to pestřejší je škála cen, za které můžete identické slitky koupit u různých prodejců. Rozpětí cenových nabídek nejlevnějšího a nejdražšího prodejce přesahuje i 10 procent!

Češi tak platí při nákupu zlatých slitků víc než Němci nebo Rakušané. Investiční zlato se jim tak může v nákupu zbytečně prodražit.

Existují pro tak extrémní cenové rozdíly racionální důvody?

„Slitek ze stejné rafinérie, stejné hmotnosti a stejné ryzosti by měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu,“ říká Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz.

Sledovat cenu zlata na komoditní burze proto nestačí. Srovnávejte i ceny prodejců a nakupujte u takových, kteří jsou levní a na trhu působí již několik let. Oplatí se vám to i při nákupu menších slitků.

K tomuto článku není otevřena diskuze