Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spoření na horší časy / foto: shutterstock

Vyplatí se založit doplňkové penzijní spoření i dětem?

Doplňkové penzijní spoření dnes má většina občanů, kteří nechtějí v penzi spoléhat jen na pomoc státu. Založit se však dá i pro děti od narození. Vyplatí se to? Je to vhodná forma spoření? A získají děti také příspěvky od státu?

Doplňkové penzijní spoření pro děti

Doplňkové penzijní spoření dnes nabízí většina bank a pojišťoven. Určeno je především dospělým, které má motivovat, aby si spořili sami finanční rezervu na důchod, kdy již nebudou pobírat plat od zaměstnavatele, popř. nebudou schopni dále provozovat svou živnost. Jelikož je jistota v podobě státních důchodů vratká, je lepší vzít svou budoucnost alespoň částečně do svých rukou. V nedávné době se však objevil produkt, který je určený i jako forma spoření pro děti. Je označen přímo jako doplňkové penzijní spoření pro děti, případně termínem „studium“ apod. O co se jedná?

Spoření na studia
Spoření na studia – Zdroj: Shutterstock.com

Tento spořící produkt má všechny výhody doplňkového penzijního spoření pro dospělé, ale vhodný je i pro nezletilé. Sjednat jej můžete dětem již od jejich narození a spořit jim tak do účastnických fondů, které mohou mít zajímavé zhodnocení. Banky i pojišťovny obvykle nabízí povinný konzervativní účastnický fond, a dále fondy dynamické a vyvážené. Někdy můžete narazit i na speciální strategii spoření, která rozloží vklady do fondů podle aktuálního věku klienta.

Kdy se dá penzijní spoření pro děti vybrat

Doplňkové penzijní spoření pro děti je produkt, který má stejně jako u dospělých, zajistit dětem životní (nad)standard v penzi. Část peněz je však možné využít i jako prostředky pro snazší start do života nebo na studia. Pokud totiž dětem spoříte alespoň 10 let, mohou si v 18-ti letech vybrat třetinu úspor. Zbytek zůstane na doplňkovém penzijním spoření a vaše děti budou lépe motivované k tomu, aby si ve chvíli, kdy začnou vydělávat, spořily na penzi samy.

Ekonomický růst
Ekonomický růst – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to se státními příspěvky?

Na doplňkové penzijní spoření pro děti stát přispívá stejně, jako pro dospělé. Abyste získali minimální státní příspěvek, je potřeba spořit alespoň 300 Kč měsíčně. Stát pak bude přispívat 90 Kč. Nejvyšší státní příspěvek získáte u částky 1 000 Kč a více. Státní příspěvek je pak 230 Kč, což je ročně 2 740 Kč. Na doplňkové penzijní spoření pro děti tak můžete získat vyšší státní podporu, než jaká se dává na stavební spoření. Tam je to ročně „jen“ 2 000 Kč.

 

Zdroj:

https://www.csps.cz/cs/page/sporeni-studium?

Vyplatí se založit doplňkové penzijní spoření i dětem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!