Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: vowz-bar.com

Buddhistický bar, kde mniši míchají koktejly

Jak propojit praktický a duchovní život? Jednoduše. V Tokiu si dva buddhističtí mniši si otevřeli svůj bar, kde míchají požehnaně dobré koktejly.

Originální bar

V Tokiu je prý kolem 10 000 barů, jenže žádný z nich není takový jako Vowz, ve čtvrti Yotsuya. Zdejší podnik si totiž otevřeli dva buddhističtí mniši. Jeden z nich, Yushinobu Fujioka, tvrdí, že jeho „nálevna“ zákazníky nejen osvěží, ale i přiblíží k buddhismu. „S lidmi, kteří navštěvují náš bar, máme blízké vztahy,“ říká jeden z mnichů a dodává, že dříve lidé navštěvovali buddhistické chrámy, aby si „čistili duši“ a navazovali kvalitní vztahy. Dneska to ale nějak nefunguje. Většina „smrtelníků“ vede uspěchaný, ryze pracovní život, kdy nemají čas na sebe, natož aby podstupovali „duševní hygienu“ na některém ze svatých míst.

magazin.cz

 

Posvěcená pohoda

Na tento trend se rozhodli reagovat moderní buddhističtí mniši, kteří si založili bar Vowz. Podnik je mixem světských radovánek (tedy popíjení drinků), ale zároveň slouží i jako duchovní prostor, kde se zpívají buddhistické zpěvy a ceremonie. „Když jste v buddhistickém chrámu, musíte vydržet celý obřad – ať už se vám to líbí, nebo ne,“ říká mnich Gugan Taguchi a pokračuje: „V našem baru taková striktní opatření neplatí. Když se zákazníkovi nezamlouvá náš zpěv nebo rituál, nenutíme ho, aby tu zůstával. Může s klidným svědomím odejít.“ Ale popravdě – moc lidí neodchází, protože se jim v baru líbí. Mniši tu míchají skvělé koktejly a panuje tu přátelská atmosféra, kterou byste za branami podniku jen těžko hledali.

magazin.cz

 

Mniši jako zpovědníci

Buddhistický podnik Vowz sice své zákazníky hýčká poctivými koktejly, ale jinak toho nemá se standardním barem mnoho společného. Nenajdete v něm například klasické vybavení, které v podobných podnicích bývá: jukebox nebo zařízení na karaoke. V baru Vowz zní jen buddhistický zpěv, nebo meditativní nahrávky.

„Každý den moje srdce nasákne tou špínou okolního světa. Přijdu sem, abych se vnitřně očistil, vypil pár drinků a trochu se uvolnil,“ říká 42letý Noriko Urai, který v baru Vowz patří mezi pravidelné návštěvníky. Buddhističtí mniši zde ale nefungují jen jako barmani, ale i jako přátelé a důvěrníci. Není zvláštností, že se jim mnozí lidé chodí svěřovat se svými problémy. Možná na to konto se zdejší „svatí muži“ rozhodli pojmenovat koktejly názvy: „Perfektní rozkoš“, „Žhavé peklo“, „Zotročení lásky a žádosti“.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!