Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

V Austrálii vznikne jurský park

Australský miliardář promění část svého golfového resortu na jurský park plný robotických dinosaurů.

Výstřední australský miliardář Clive Palmer si rozhodně neklade malé cíle. Nedávno svět obeznámil se svým plánem vybudovat věrnou kopii legendárního Titanicu a nyní rozjíždí neméně velkolepý projekt výstavby zahrady plné dinosaurů v životní velikosti. Zvířata naštěstí nebudou živá, ale pohybovat se budou alespoň částečně díky elektronice.

magazin.cz

 

Dinosauří resort

Svůj záměr se Palmer rozhodl realizovat v Austrálii a to přímo na území svého golfového resortu Palmer Coolum Resort. Jeho část by se tak v brzké době měla proměnit v útočiště obřích modelů nejrůznějších dinosaurů. V plánu má tvůrce umístit do parku sto šedesát pět druhů pravěkých zvířat, přičemž již nyní mohou návštěvníci obdivovat patnáctimetrového T-Rexe a dvacet metrů dlouhého „hrozivého krokodýla“ Deinosuchuse.

magazin.cz

 

Všechna zvířata by měla být realisticky vymodelována podle všech dostupných vědeckých výzkumů dinosaurů, kteří na Zemi žili zhruba před 65 milióny let. Většina z nich by navíc měla mít různé robotické části, a proto se těm nejatraktivnějším jedincům budou hýbat končetiny, ocas, ale i krk a čelisti a přitom budou vydávat děsivé zvuky, jaké snad mohly být v prehistorii slyšet.

magazin.cz

 

Zvířata z Číny

Zhruba stovku dinosauřích modelů už Palmer objednal k výrobě v čínských továrnách a podle zpráv z resortu již na místo dorazila zásilka čtyřiceti zvířat. Palmer potvrdil, že v zásilce by měl čekat rovněž úctyhodný dvanáctisetkilogramový obr brachiosaurus, který patří k největším známým ještěrům a živil se výhradně rostlinnou stravou, čemuž byla uzpůsobena i stavba jeho těla s dlouhým krkem.

magazin.cz

 

Zatím není jasné, kdy bude park s dinosaury uveden do provozu, ale nejspíš to bude dříve, než se na svou zámořskou cestu vypraví Titanic II. První plavba věrné kopie lodi, která šla ke dnu v roce 1912, by se měla uskutečnit v roce 2016 a uvidíme, zda se podaří zachovat symbolické datum spuštění na vodu 10. dubna. A doufejme, že plavba neskončí také symbolicky po pěti dnech. Lístky už je možné koupit. Bon voyage!

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!