Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak přežít v africké divočině?

Napadlo vás někdy, jak byste přežili v nehostinných přírodních podmínkách? Co třeba, kdybyste se ztratili v africké přírodě?

Afrika je podle mnohých cestovatelů nejkrásnějším kontinentem na světě. Na jedné straně má spoustu pralesů, na druhé straně nabízí pouště – v obojích přírodních podmínkách se lidé naučili přežít. Takže využijte i vy osvědčené rady a tipy cestovateů. Nikdy nevíte, kdy se vám budou hodit…

 

O oheň se postará mobil

V Africe najdete různé způsoby, jak přijít k ohýnku. Klima je totiž horké a spousta věcí je suchá na troud. Ovšem nejlehčí způsob, jak přijít k pořádné vatře, je mobilní telefon. Pokud váš mobil se cestou za dobrodružstvím rozbil, můžete mu dát ještě poslední šanci, aby posloužil. Stačí použít baterii, která je vzadu mobilu. Poškoďte ji nožem a pak jen postačí, když ji vystavíte působení horkého afrického vzduchu. Jakmile v baterka začne doutnat, dejte na ní suché chroští a oheň se vznítí. Chcete názorný návod?

 

Sloní trus využijete víceúčelově

Přestože nevypadá lichotivě, má sloní trus pro přežití zcela zásadní význam. Pokud ho zapálíte, bude hořet pekelně dlouho, takže je skvělým palivem. Navíc čoud ze sloních exkrementů odpuzuje zdejší komáry, kteří jsou přenašeči nebezpečných chorob. A ještě jedna věc – pokud umíráte žízní, může být sloní trus zdrojem případných tekutin. Malá zajímavost na závěr: tento „přírodní materiál“ používají některé kmeny místo hydratačního pleťového krému. Údajně je skvělý na suchou pleť.

magazin.cz

 

Zdechliny se hodí pro výrobu zbraní

Co si budeme nalhávat, mršin různých zvířat je po africkém kontinentě jako máku. Nenechte se jimi odpudit. Jejich kosti a kůže vám mohou být k praktickému užitku – ze zvířecích kostí, které jsou většinou obrovské, si můžete vyrobit nástroje nebo zbraně pro přežití. Kožešinu zdechlého zvířete můžete použít jako „tepelnou izolaci“ při studených afrických nocích.

magazin.cz

 

Mravenci s kusadly místo šití

Upřímně, potkat tyto mravenčí fešáky, není žádná slast. Uštědří vám kousance, jejichž palčivá bolest vás bude pronásledovat několik dní. Jsou ale případy, kdy se jejich hryznutí docela hodí – například pokud máte otevřenou ránu. Jelikož v divočině nebývá chirurg po ruce, musí vám stačit mravenec. Seberte ho ze země a  nechte ho, ať se do vaší rány zakousne. Pak udělejte naprostou kruťárnu: odtrhněte jeho tělo a hlavu i s kusadly v ráně ponechte. Díky této metodě si ránu skvěle izolujete a je velká šance, že se vám do ní nedostane infekce. Ale pozor, mravenci vydávají pach, kteří připomíná nasládlý smrad naftalínových kuliček.

magazin.cz

 

Kola ořechy – zahání hlad

Víte, o co se jedná? Jestli hádáte kola ořechy, pak jste trefili správně. Tyto plody se nejčastěji nacházejí v západní Africe a jsou zdrojem kofeinu. V průmyslu se například používají při výrobě oblíbeného nápoje Coca-Cola. Afričané kola ořechy používají jako lék při bronchitidě, nebo jako prevenci při různých angínách. Kola ořechy jsou také známým krotitelem hladu.

magazin.cz

 

Strom baobab pomáhá přežít

Afričané ho nazývají „strom života“ a mají pravdu Baobab je známý tím, že zachránil už stovky lidí od smrti. Jak to? Strom je totiž zdrojem vody, topiva, dá se použít jako úkryt nebo jako potrava.

magazin.cz

 

Caralluma slouží jako lék proti nemocem

Tato rostlinka je u afrických kmenů více než oblíbená. A není divu, kaktusovitý zázrak se dá využít k dobrým účelům celý. Používá se jako lék proti zánětům, bolestem hlavy, horečce, lepře, mrtvici, malárii nebo diabetu. Je výborný i jako anestetikum.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!