Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mount Everest / foto: Shutterstock

Tajemství nejvyšších světových hor

Mnoho dobrodruhů touží vyšplhat na nejvyšší hory světa. A každá z hor má jistě nějaké své tajemství, nebo alespoň nějakou raritu.

Třeba nejvyšší horu Oceánie si můžeme spojovat s Bradem Pittem, africké Kilimandžáro je ohroženo ekologickou katastrofou, Mount Everest vás možná vyděsí. Vydejme se tedy na nejvyšší místa naší planety.

Již děti na základní škole vědí, že nejvyšší horu na světě je se svými 8848 metry nad mořem Mount Everest v Himálajích. Číselný údaj se však možná v budoucí době ještě změní. Proč? Hory totiž mohou růst, což se děje i u Mount Everestu.

Jak je ale možné, že se hory zvětšují? To je způsobeno tím, že se pod asijskou litosférickou desku podsouvá litosférická deska indická. Právě tento geologický děj vytvořil z Himálají nejvyšší pohoří na světě.

 

magazin.cz

 

Snem snad každého odvážného horolezce je nejvyšší horou naší planety zdolat. Při výstupu na Mount Everest však již zemřelo několik dobrodruhů. Od roku 1950 se na hory hrnuly takřka davy lidí. Tehdy se totiž nepálské úřady rozhodly povolit výstup na vrchol i cizincům. Možná také tento krok zvýšil počet obětí této riskantní cesty. Na Mount Everestu dodnes zůstaly třeba batohy nebo stany padlých. V Himalájích se traduje pověst o tom, že duše nepohřbených horolezců nemají klid, a proto zde straší další odvážlivce, kteří se na vrchol vydají.

Jakkoli to může znít zvláštně, osmitisícovky často zdolávají i náruživí kuřáci. Tak třeba první Čech, který stanul na vrcholu Mount Everestu, si čekání na svého italského parťáka krátil cigaretkou. Oním Čechem byl Leopold Sulovský.

Na nejvyšším bodě Jižní Ameriky s názvem Aconcagua v nadmořské výšce 6959 metrů byli údajně již staří Inkové. V okolí této hory zanechali totiž jasné stopy po svém pobytu. Je také dokázáno, že kmen Inků se běžně vydával do oblasti nad šest tisíc metrů. První na nejvyšší hoře Jižní Ameriky tak možná ještě dávno před horolezci byli právě Inkové.

magazin.cz

 

Zmiňovaná nejvyšší hora Jižní Ameriky je také nejvyšším bodem západní i jižní polokoule naší planety. Je také nejvyšší horou, která leží mimo území Asie. I přesto bychom jí nenašli na seznamu stovky nejvyšších hor na světě. Na něm mají své místo pouze asijské vrcholy.

Mezi nejvyšší hory světa patří také ta s názvem Puncak Jaya, která je také známá jako Carstenszova pyramida. Tento vrchol se tyčí ve výšce 4884 metrů nad mořem. Carstenszova pyramida je nejvyšší horou Nové Guinei a zároveň také oblasti celé Austrálie a Oceánie. První na vrcholu této hory stanul Heinrich Harrer. Ve filmu Sedm let v Tibetu ztvárnil roli tohoto rakouského horolezce slavný americký herec Brad Pitt.

Na Aljašce najdeme vrchol s názvem Mount McKinley, který dosahuje výšky 6194 metrů nad mořem. Každým rokem se tuto horu pokouší zdolat tisíce horolezců a nadšenců. Pro turistický ruch Aljašky je to však jen maličkost. Více turistů totiž míří za ledovci, okouzlující přírodou, zlatokopeckými osadami nebo sledovat medvědy na lovu ryb.

 

magazin.cz

 

Přírodní katastrofa prý hrozí Kilimandžáru v Africe. Tento 5895 metrů vysoký vrchol je známý svou ledovou pokrývkou na své špici. Tuto čepici však možná brzy už neuvidíme. Led totiž postupem času mizí. Pomalu, ale jistě. S tím souvisí i úbytek zvěře. Z vody z věčného ledu totiž byla zvyklá pít stáda zvěře.

magazin.cz

 

Pokud chcete zdolat nejvyšší hory všech světadílů, nezapomeňte v Evropě na Elbrus nebo Mont Blanc. V Antarktidě byste zase museli vyšplhat na 4892 metrů vysoký vrchol Vinson Massif.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!