Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Drábské světničky / foto: Wikipedia

Tajuplné Drábské světničky: Skalní říše v Českém ráji

Drábské světničky, to je krásná skalní říše v Českém ráji. Nad řekou Jizerou najdeme pozůstatky někdejšího skalního hradu, dnes známého právě pod názvem Drábské světničky.

Skalní komplex vystupuje z hustého lesa – hned se v nás probudí fantazie a představíme si, jak lidé dříve z hradu mohli sledovat a hlídat okolí. Pokud si budeme chtít celou skalní říši projít a prohlédnout si všechny krásy Českého ráje, jistě nám to zabere část dne, ale určitě to bude stát za to.

Do nitra skalního hradu se můžete dostat hned několika cestami. Pokud nemáte zrovna moc času nebo zrovna nevyhledáváte dlouhé výšlapy, zvolte pro vás tu nejpohodlnější trasu. Ta začíná na místě nazvaném Krásná vyhlídka. Sem jednoduše dojedete autem z nedalekých obcí Zásadka nebo Mužský.

magazin.cz

 

V Příhrazských skalách najdeme kromě Drábských světniček také další pozoruhodnosti, které stojí za to navštívit. Vydat se můžete třeba za ruinami skalních hradů Klamorna, Hynšta nebo Stará Hrada. K nim vás jistě dovedou turistické značky, které jsou barevně protkány v celé síti v Příhrazských skalách. Pokud milujete výlety na kolech, také si přijdete na své. Vede zde několik cykloturistických tras.

Pokud jste odvážní a půjdete pěšky směrem od rychlostní silnice nebo od vlakového nádraží, absolvujete náročnější výšlap do kopce. Není se čemu divit. Hrady se přece vždy stavěly strategicky na vyšších místech.

 

Na výletě v Příhrazských skalách se vám bude určitě líbit, ať už zvolíte jakoukoli turistickou stezku. Rozhodně se ale nezapomeňte projít Studeným údolím. Cesta k němu je dobře značená, tak ho určitě neminete. A co vás zde čeká? Studené údolí je vlastně asi dva metry široký průchod mezi skálami. Výhodou je, že pokud sem zamíříte v parném létě, alespoň se na chvíli ochladíte.

magazin.cz

 

Když mistři zedníci (a nejen ti) stavěli ve 13. století zdejší hrad, jistě to neměli jednoduché. Museli se vypořádat s celou řadou potíží a překážek. Místnosti hradu jsou totiž vytesány přímo do pískovcových skal, což jistě nebyla snadná práce, zvlášť když vezmeme v úvahu, jaké nářadí měli tenkrát stavitelé k dispozici. Také stavba dřevěných střech a roubenek, které v blízkosti hradu postavili, jistě nebyla jednoduchá. Některé staré dokumenty se také zmiňují o tom, že původně se v prostoru mezi skalami nalézaly dřevěné podlahy. Ty se samozřejmě do dnešních dnů nedochovaly, ale jednotlivé světničky si stále můžeme prohlédnout. Nikdo však zatím nepřišel na to, k čemu místnosti vlastně sloužily, tedy kromě jedné z nich, u které je funkce známá.

Onou zmiňovanou světničkou je hradní kaple. Do ní můžete vstoupit, pokud vyjdete po pár schodech a projdete úzkou uličkou mezi skalními stěnami. Vchod do kapličky tvoří nezamčené mříže, které stačí jenom otevřít. Výzdobu na zdech hodnou církevní stavby zde ale nenajdete, stejně tak ani výjevy z Bible. Neohleduplní turisté zde jen zanechali vzkazy, že tu byli. Co vám však jasně napoví, že se jedná o kapli, to je oltář a prostá kamenná lavice. K oltáři vystoupíte po třech schodech. Kaple ve skalním komplexu byla objevena po první světové válce.

 

magazin.cz

 

Hned vedle kaple najdeme kamennou místnost, která byla zřejmě obývána knězem. Dnes se do této světničky uchylují nepořádní turisté, kteří po sobě zanechali ohniště a odpadky. Je to jeden z příkladů zneužití toho, že je areál bez omezení přístupný veřejnosti.

Na obranu skalního areálu byla vybudována velká roubená věž. Z ní mohli obránci hradu krásně sledovat údolí řeky Jizery, stejně tak jako celé okolí. Věž již dávno zmizela v propadlišti dějin, ovšem její pozůstatky jsou dodnes viditelné na nejvyšším místě celého hradního areálu.

Drábské světničky potkal stejný osud jako několik dalších hradů ve středověku, totiž že zanikly. K obnovení hradu došlo v době husitských válek. Podle legend dokonce husité v Drábských světničkách zůstali do doby bitvy u Lipan. Další legenda však uvádí, že skalní hrad byl obýván katolíky, a tvořil tak oporu proti kališnickému Valečovu. Drábské světničky prý byly takřka nedobytnou pevností.

 

magazin.cz

 

Po husitských válkách byl hrad opuštěn a pomalu chátral. V době zuřící třicetileté války se ve světničkách párkrát ukrývali vojáci nebo vesničané. Podobně tomu bylo za první i druhé světové války. Dodnes však zůstává otázkou, kdo byli původní majitelé hradu.

Dnes je hrad volně přístupný. Vejdete do něj přes dřevěný domek (kdysi zřejmě představoval pokladnu). Před vstupem do skalního areálu si můžete na chvíli posedět, posvačit a přečíst si informační tabule. Dozvíte se tak například, proč dostal hrad své jméno.

Při prozkoumávání hradního areálu byste měli být opatrní. Strmé schody a úzké skalní průrvy nejsou vhodné pro každého. Malé děti nebo starší lidé si zde pobyt pravděpodobně moc neužijí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!