Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
La Paz / foto: Shutterstock

La Paz: Nejvýše položené město na světě

Centrum města se nachází v nadmořské výšce 3650 metrů, část El Alto s mezinárodním letištěm leží ve výšce 4082 metrů.

La Paz ležící v Bolívii je nejvýše položeným městem na světě. Má něco kolem 877 tisíc obyvatel, s metropolitní oblastí pak více než 2,3 milionů obyvatel. Celé město je lemováno pásem vysokých hor. Jejich zasněžené vrcholky jsou kouzelné. Hlavním náměstím města je Plaza Murillo. Zde bychom našli katedrálu, budovu parlamentu i palác vlády. Dalším významným náměstím je Plaza San Francisco, kde stojí další kostel. V okolí tohoto náměstí jistě potkáte spoustu pouličních obchodníků.

magazin.cz

 

K zajímavostem města patří Mercado de Brujas, tedy Čarodějnický trh. Zde jsou běžně k dostání byliny, koření, magické ingredience, ručně vyráběné šperky či figurky k magickým účelům, dále také lektvary, sušené žáby, hadi, želvy, soví peří a jiné věci, které mají údajně magickou moc. Něco vás má ochránit před nemocemi, zlými duchy, něco vám zase zajistí dlouhý a spokojený život, skvělé sexuální zážitky nebo třeba zlepšit plodnost a šanci na početí potomka.

magazin.cz

 

V nejvýše položeném městě na světě je hned několik zajímavých muzeí. Zmínit můžeme třeba Coca Museum, tedy Muzeum koky. Zdejší expozice vás provede historií koky od dob domorodých obyvatel až do současnosti. Tak třeba staří Inkové považovali tuto rostlinu za posvátnou a užívali ji od nepaměti.

V muzeu se také dozvíte, že koka se může použít i jako prostředek ke zmírnění následků výškové nemoci, dále ke snížení pocitu hladu či únavy. Součástí expozice jsou i lékařské studie a výsledky bádání několika odborníků. Zajímavé je také používání koky některými společnostmi v minulosti (nejznámější je asi Coca-Cola).

V Coca Museu nezapomněli ani na stinné stránky koky. Dozvíte se zde tak i něco o výrobě kokainu nebo nezákonném pašování rostliny do jiných koutů světa. Samotná koka je v Bolívii a Peru legální. Všichni zde totiž věří tomu, že listy koky jsou neškodné, naopak mají pro člověka prospěšné účinky, a nepovažují je tedy za drogu. I návštěvníci muzea proto mají možnost žvýkat vzorky listů koky, které zde pro ně pracovníci muzea připravili.

 

magazin.cz

 

Asi 10 kilometrů od centra města najdeme Valle de la Luna, tedy Měsíční údolí. Zde si můžete prohlédnout krásnou krajinu, neporušenou přírodu a okouzlující skalní útvary, kaňony a věže. Údolím vás provede hned několik dobře značených turistických stezek. Místní průvodci však upozorňují na fakt, že v údolí je mnohem tepleji než ve městě, a radí tak nezapomínat hlavně na pitný režim. 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!