Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Most psích sebevrahů

Most s názvem Overtoun se nachází ve skotské vesničce Milton. Za posledních padesát let chtělo právě na tomto místě záměrně ukončit svůj život na několik desítek psů. Místní lidé neřeknou Overtounu jinak než most psích sebevrah

Na jihozápadě Skotska najdeme nedaleko města Glasgow vesnici Milton. Ta proslula mostem s názvem Overtoun, který je opředen velkou záhadou. Už více než padesát let zde totiž psi ve velkém páchají sebevraždy. Během procházky se svými majiteli zkrátka přiběhnou k okraji mostu a skočí dolů. Na okraji Overtounu je dokonce umístěna cedule, která vyzývá majitele psů, aby si své mazlíčky lépe hlídali. Místní obyvatelé tvrdí, že tu straší nebo že je zde silný výskyt negativních energií, odborníci mají pro tuto záhadu ovšem racionálnější vysvětlení.

 

magazin.cz

 

Více než padesát psů, a to především labradoři, kolie a retrívři, skočilo přes okraj mostu Overtoun od doby padesátých let minulého století. Není tedy divu, že se k tomuto místu vztahují tajuplné legendy a děsivé příběhy. Odborníci však celou záhadu se sebevraždami psů vysvětlují racionálním způsobem, pomocí pokusů a důkazů.

Odborníci provedli v souvislosti s mostem Overtoun hned několik experimentů. Z jednoho z nich bylo patrné, že velké množství psů přitahuje jistým způsobem pach norka. No a právě tento druh zvířete, tedy norek, žije v nejbližším okolí miltonského mostu Overtounu. A možné vysvětlení záhady je pravděpodobně na světě.

Výsledky zmíněného experimentu jsou tedy takové, že psi ucítí pach norka, ten je zaujme a přitáhne, a proto se zvíře rozhodnou vystopovat, najít. Je to pro ně zkrátka přirozený instinkt. Pudem vedení psi tedy možná ani netuší a neuvědomí si, že když přeskočí zídku na okraji mostu, čeká je pád z patnáctimetrové výšky a tedy téměř jistá smrt. Několik psů, kteří z mostu skočili, měli to štěstí, že pád přežili. Jenomže většina z těchto psů šťastlivců se o seskok z mostu Overtounu pokusila znovu hned, jakmile sem s nimi šli na procházku jejich majitelé znovu. A téměř pokaždé se psi vrhají do hlubin v koncové části mostu.

 

magazin.cz

 

Názor odborníků na psí sebevraždy už známe, jak to ale vidí záhadologové? Ti se často vrací ke starému tragickému příběhu o mostě Overtoun a nedalekém domě, jehož pohnuté osudy mohly způsobit vznik negativních energií v místě.  Most ve vesničce Milton nechal v roce 1895 postavit jistý John White. Ten byl majitelem několik sídel, které chtěl tímto způsobem propojit. Rozlehlý dům v pozdější době využívali nacisté, následně v něm byla nemocnice a porodnice, roku 1948 část domu podlehla požáru. Pité byla budova opět porodnicí, za nějaký čas, v druhé polovině minulého století zde bylo sídlo náboženské organizace.

Zhruba před dvaceti lety byl most Overtoun místem další tragédie. Muž jménem Kevin Moy z mostu shodil svého syna kvůli domněnce, že je antikrist. Potom z mostu skočil sám, pokus o sebevraždu mu ale nevyšel.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!