Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Francouzská gastronomie – jak stoluje správný Francouz?

Země výtečných sýrů, dobrého a kvalitního vína a nezapomenutelných kulinářských zážitků. S Francouzi je spojena i vysoká úroveň stolování. Tento národ je zkrátka požitkářský, na dobré jídlo si potrpí a na svou gastronomii je

Způsob stolování ve Francii je natolik tradiční, že patří od roku 2010 na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Pro Francouze je důležité být se svou rodinou či blízkými a společně si pak vychutnat všechny delikatesy a sdílet radost ze skvělých chutí. Francouzi si vybírají jenom dobré a kvalitní potraviny vyrobené nejlépe z lokálních surovin. Jejich chutě pak propojí tak dokonale, že vznikne nezapomenutelný kulinářský zážitek.

 

magazin.cz

 

O Francii by se dalo říci, že co region, to i druh sýra. Kuchyně této země je proto rozmanitá. V každém francouzském regionu mají lidé své specifické postupy, během nichž sýr zraje. Každá oblast je plná několika rodin, které se dlouhá léta věnují tradiční výrobě sýra. A tak vlastně vznikl i vůbec první camembert na světě. Ten vyrobila francouzská rodina Andrého Besniera a brzy se i se svým lahodným sýrem proslavila po celém světě. Onen první camembert dostal jméno Président a velmi rychle po svém uvedení na trh si ho Francouzi (a nejen ti) oblíbili. A camembert má své obdivovatele a milovníky dodnes.

magazin.cz

 

A jak vlastně takoví praví Francouzi stolují? Potrpí si na specifický způsob stolování. A ten má i svá vlastní pravidla. Jaká?

Pravé francouzské stolování začíná aperitivem, který doplňuje malá chuťovka. Konec hodování pak představuje digestiv. Mezi aperitivem a digestivem nesmí chybět předkrm, ryba či maso se zeleninovou přílohou, kvalitní francouzský sýr a dezert.

Francouzi jsou proslulí svou oblibou vína. Co je pro Čechy pivo, to je pro Francouze víno. Ti tento nápoj pijí velmi často, avšak umírněně. Každé jídlo, a to včetně snídaně, je doplněno malým množstvím vína. Nápoj se k pokrmu musí dobře hodit, a tak zvýraznit jeho chuť.

 

magazin.cz

 

Ve Francii lidé velmi dbají i na to, aby každé jídlo nejen skvěle chutnalo, ale také dobře vypadalo. Právě v této zemi si všichni zakládají na pravidle, že člověk jí i očima.

Specifická gestikulace během stolování je také vlastní Francouzům. Každý chod vnímají všemi smysly, a je tak potěšením nejen pro chuťové buňky. Sousta si dlouho vychutnávají, jídlo si nechávají rozplynout na jazyku. Málokdo ví, že většina Francouzů má polední pauzu na oběd trvající dvě hodiny. A tento čas jsou lidé schopni sedět u jídla maximálně si ho vychutnat. Samozřejmě se svou rodinou či přáteli.

A jaké jsou ty základní a nejčastější suroviny používané ve francouzské kuchyni? V ní nesmí chybět chléb, sýr a víno. To vše by pak mělo pocházet z daného regionu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!