Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vánoce po asijsku

Klasické české Vánoce nám jsou moc dobře známé. Ale napadlo vás někdy, jak asi slaví lidé vánoční svátky ve světě? Co takhle v Asii?

Japonsko

Vánoce sice nejsou tradičním japonským svátkem, nicméně jsou zde oblíbené. Hlavním japonským svátkem je „Ošogacu“, což je oslava příchodu nového roku. A oslava tohoto svátku se odvíjí většinou v rodinném kruhu, což nápadně připomíná nám známou podobu Vánoc. V ulicích je vánoční výzdoba a všude znějí vánoční melodie.

V Japonsku nemají lidé většinou doma vánoční stromeček, výjimečně umělý a velmi malý. Na cukroví byste zde také nenarazili, jenom pár cukráren ho peče jako exotickou záležitost. Na Štědrý den se zde tradičně konzumuje vánoční dort. Vánočně ozdobený dort je takovou jedinou výraznou podobou japonských Vánoc. V Japonsku žijí také křesťané (zhruba jedno procento populace). Ti slaví Vánoce v tradičním duchu.

Dávání dárků také není v Japonsku moc tradiční. Obdarovávají se hlavně zamilované páry, a to při romantické večeři v luxusní restauraci. Dárky jsou většinou od místních výrobců nebo světových luxusních značek. Vánoční nákupy jsou zde spojené s návštěvou obchodních domů. Japonci si pak zakládají i na krásném balení zakoupených dárků, kterému přisuzují velkou důležitost.

 

magazin.cz

 

Čína

V Číně jsou Vánoce spíše komerční záležitostí. O Štědrém dnu jsou lidé do práce, potom do restaurace na dobré jídlo a do obchodního domu, kde jsou v této době velké slevy. Čínské Vánoce jsou tedy spíše svátkem nakupování než klidu a pohody. Dárky si zde dávají spíše mladí lidé, ostatní nákupy dělají radost hlavně sobě.

Ovšem i v Číně bychom našli vánoční tradice. Lidé si zde o Vánocích darují jablko. Proč? Jablko je totiž v této zemi považováno za ovoce míru, a to se k vánočním svátkům hodí.

magazin.cz

 

Filipíny

V jihovýchodní Asii je oslava Vánoc spíše výjimkou. Zatímco v pevninské části Asie jsou převážně buddhisté, v ostrovní části je hlavním náboženstvím islám. Pouze Filipíny představují silně křesťanskou zemi. Vánoce jsou zde tedy slaveny v tradičním duchu, nesmí chybět návštěva kostela a rodinná pohoda.

 

Malajsie

V Malajsii je to s Vánoci podobné jako v Číně. Nákupní horečka a slevy, to jsou vánoční svátky v Malajsii. Každý udělá radost raději sám sobě, i když drobné dárky svým blízkým dá asi každý.

 

magazin.cz

 

Singapur

Komerční záležitostí jsou Vánoce také v Singapuru. Všude byste narazili na bohatou vánoční výzdobu, světýlka, vánoční stromečky, Santu Clause či podobné figurky a osvícené nákupní třídy. Období Vánoc si nemohou vynachválit zejména místní obchodníci, kteří mají největší zisky v roce.

 

Vietnam

Vánoce patří ve Vietnamu ke čtyřem nejdůležitějším svátkům v roce. V prosinci zde nesmí chybět světýlka, ozdobené stromečky, ale také slevy v obchodech. Vánoce zde mají tradiční ráz. Křesťanské rodiny míří do kostela a poté domů na slavnostní večeři. Její nedílnou součástí je kuřecí polévka, cukroví a koláče. Štědrý den spolu tráví celá rodina, kdy se i společně pomodlí, aby měla štěstí i v příštím roce. Vietnamské děti se dočkají i dárků, které jim do punčochy dá Santa Claus.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!