Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Adrenalinová jízda

Ve světě bychom našli celou řadu velmi nebezpečných silnic. Někdy se zdá, že se o silnicích ani nedá mluvit. Na těch nejnebezpečnějších silnicích světa je adrenalin zaručen.

Kvalita vozovky samozřejmě ovlivňuje rychlost, kterou se po ní budete přepravovat. Zejména na neupravených a nezpevněných klikatících se horských silnicích klidně pojedete několik hodin pár kilometrů. Pokud řidič nevidí dost dobře na silnici, měl by dodržovat nepsané pravidlo, že má v tomto případě hlasitě troubit. Když se vydáte na cestu po některé z nejnebezpečnějších silnic světa, bude vám připadat jako špatný vtip značka Pozor, nezpevněná krajnice na evropských silnicích.

 

1. První místo na žebříčku nejnebezpečnějších silnic světa zaujímá ta s názvem Camino de Yungas. Častější je pro ní však označení El Camino de la Muerte, tedy v překladu Cesta smrti. Silnice je velmi úzká. Celou svou délku 61 kilometrů klesá z náhorních plošin And, a to o 3450 metrů. Cesta vznikla ve třicátých letech minulého století. Vede skrz deštné pralesy, a proto jsou zde často mlhy. A to silnici na bezpečnosti ještě ubere. I přesto tu projede vcelku dost aut. Jedná se totiž o jednu z mála spojnic mezi La Pazem a severní částí Bolívie.

magazin.cz

 

2. Druhou nejnebezpečnější silnicí je ruská Amuro-Jakutskaja avtomobiľnaja doroga. Ta je vlastně spojnicí sibiřského Jakutsku s okolním světem. Této silnici se často přezdívá Magistrála do pekla. Není divu. Má nezpevněný povrch, a pokud svrchní vrstva ledu rozmrzne, změní se cesta v bahnitou řeku, kde snadno uvíznete. Silnice vznikla mezi lety 1925 až 1964. Průměrná rychlost zde údajně činí 100 kilometrů za týden.

 

3. Na třetí příčce je Gruzinská vojenská silnice. Cesta dlouhá 213 kilometrů vede z Vladikavkazu v Rusku do Tbilisi v Gruzii. Nebezpečný je už samotný horský terén Kavkazu, k tomu se však často přidá i komplikovaná politická situace. A tak zde raději počítejte s přepadením, střelbou a násilím.

magazin.cz

 

4. Nebezpečné a neslavně proslulé jsou také tzv. tunelové silnice v Číně a na Tchaj-wanu. Kuo-liang (Guoliang) Tunnel Road byla postavena roku 1977 v pohoří Tchaj-chang-šan (Taihang Shan). Vede skalami v provincii Che-nan ve střední Číně. V Tchaj-wanu v soutěsce Taroko vede silnice podobná. Pokud se po nich vydáte, naskytne se vám sice nezapomenutelný výhled do krajiny, také ale vedou uvnitř skal, což je docela nebezpečné.

magazin.cz

 

5. Nebezpečnou silnicí je také ta v Himalájích s názvem Friendship Highway, tedy Dálnice přátelství. Ta spojuje tibetskou Lhasu a nepálskou Káthmándú. Označení dálnice je v tomto případě trochu matoucí. Terén sám o sobě představuje nebezpečí. K tomu se ovšem velmi často přidá sněžení, sesuvy půdy nebo třeba problémy s dýcháním, které řidičům způsobí vzduch ve výšce nad 5000 metrů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!