Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Velká Amerika / foto: Wikipedia

Lomy Amerika: Český Grand Canyon

Oblíbeným turistickým cílem je soustava vápencových lomů zvaných Amerika. Nachází se nedaleko obce Mořina v Českém krasu, má bohatou, i když trochu ponurou minulost.

Dolování vápence v této oblasti odstartoval v roce 1890 podnikatel Gottfried Bächer. Licenci na průmyslovou těžbu od něj pak o osm let později koupila Pražská železářská společnost, která v Českém krasu těžila následujících 50 let. Právě tato společnost vybudovala soustavu otevřených lomů, dopravních a průmyslových štol, kterou důmyslně propojila železniční malodráhou.

Lomů je v Americe celkem 19. Každý z nich si v minulosti pojmenovali trampové, kteří sem velmi rádi mířili. Dodnes tak můžete slyšet přízviska, jako je Soví ráj, Podkova, Jižní kříž, Liščí lom, Modlitebna nebo Želva. Největšími lákadly jsou však lomy Velká Amerika, Malá Amerika a Mexiko. Lom Mexiko má však ještě další pojmenování – Český Mauthausen, Trestanecký lom či Vápencové peklo Mořina. Během druhé světové války plnil lom funkci pracovního tábora pro zločince. Mezi lety 1945 a 1946 zde pak museli pracovat němečtí zajatci. Komunistický režim sem v letech 1949 až 1953 posílal politické vězně, kteří zde museli v nelidských podmínkách pracovat. Na tuto odpornou minulost poukazuje vysoký kamenný pomník politickým vězňům.

Největším lomem je tzv. Velká Amerika, kterému se také přezdívá český Grand Canyon. Zde se nachází jezírko s průzračně čistou vodou, ve které žijí vzácní raci. Do lomu je zákaz vstupu, který však jenom málokdo dodržuje. Během komunistického režimu vznikla v tomto lomu jakási nudistická pláž, kam se jezdili koupat lidé bez plavek z celé republiky. Velká Amerika se stala také cílem potápěčů a filmových štábů – stala se kulisou filmu Limonádový Joe nebo Malá mořská víla. Těžba zde byla ukončena v roce 1963.

Lom Malá Amerika je zatopený, na jeho dně můžete spatřit Rešenské jezero. U severní stěny je jediný pevný bod, a to malý poloostrov, na který se dostanete pouze po vodě nebo s pomocí lana.

Lomy lákají nejenom turisty, trampy a dobrodruhy, ale také sebevrahy. Smrt některých nešťastlivců má mít údajně na svědomí záhadný Hagen. O něm koluje hned několik legend. Údajně se jedná o vojáka wehrmachtu jménem Hans Hagen, který se v lomech ukrýval před spojeneckými vojsky. Zůstal v místních štolách uvězněn závalem a ze zoufalství se zastřelil. Jeho duch prý nenalezl pokoj, a proto bloudí podzemím dodnes. V minulosti prý obtěžoval nocující trampy, některé měl dokonce zavraždit. V noci v lomech můžete zaslechnout Hagenovy kroky nebo jeho děsivý smích.

Podle jiné verze byl Hagen dělník, který byl zavalen při důlním neštěstí. Nakonec vyvázl živý, na rozdíl od jeho dalších kolegů. Ovšem po smrti se jeho duch na místo neštěstí vrací a škodí všem „vetřelcům“.

Lomy Amerika: Český Grand Canyon

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!