Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Branišovský les - mokřad / foto: Wikipedia

Tajemný Branišovský les: Místo plné přízraků a nadpřirozených jevů

Děsivý přízrak Černého rytíře, tajemné zvuky i úkazy, duchové, tragické události i UFO – to vše je spojeno s Branišovským lesem, který je také známý pod značením Bor.

Tento les najdeme nedaleko Českých Budějovic a jedná se jedno z nejděsivějších a nejtajemnějších míst v České republice. Odvážili byste se do Boru vstoupit?

Jakýmsi ochráncem lesa má být tajemná postava, známá jako Černý rytíř nebo Pán lesa. Poprvé přízrak spatřily v roce 1993 dvě dívky. Ty ho popsaly jako vysokou mužskou postavu oděnou v černém dlouhém plášti a s kloboukem na hlavě. Černý rytíř přitom nechodí po zemi, ale vznáší se a dokáže se takto pohybovat velmi rychle. Vyděšené dívky tehdy z Boru rychle utekly. O rok později se s Pánem lesa setkaly další dvě ženy, tentokrát ve dne, když šly se svými dětmi do lesa sbírat borůvky. Než tajemný přízrak spatřily, uslyšely tichou melodii panovy flétny. Také začal foukat studený vítr a setmělo se. Kdo je Černý rytíř, to je dodnes záhadou. Místní lidé ho považují za strážce lesa.

Kromě Černého rytíře v Boru straší i bílá paní, což má být duch ženy, která kdysi bydlela nedaleko. Jednoho dne však byla zavražděna a od té doby po nocích její duch bloudí lesem v bílých šatech. Duše ženy totiž nenalezla po smrti klid.

Boží Muka
Boží Muka známá jako Černý sloup

Ke zvláštním jevům se řadí také tajemné zvuky. Několik lidí v lese slyšelo kroky doprovázené šustěním listí. Žádnou osob, která by mohla mít tyto zvuky na svědomí, však nikdo nespatřil. V noci vás v Boru mohou také pronásledovat červené oči. Tento jev zde byl poprvé zaznamenán v roce 1998. Zářící oči pocestného pronásledují. Branišovský les je proslulý dále tragickými událostmi. Ve zdejších bažinách prý našlo smrt několik lidí.Jejich duše se nad mokřinami vznáší a snaží se do nich nalákat další nešťastlivce.

V Boru mělo být údajně také zastřeleno několik vojáků. Během hlídání muničního skladu měla nešťastnou náhodou jedna hlídka střílet na druhou. Všichni vojáci údajně zemřeli. Další verze příběhu vypráví zase o vraždě ze žárlivosti. Ovšem v písemných pramenech není o žádném podobném incidentu ani zmínka.

Jedna pověst je spojena s tzv. stromem oběšenců. Roku 1927 se v novém branišovském hotelu Praha ubytoval mladý (milenecký či manželský) pár. Muž se ženou se vydali do Boru na procházku, ze které se však nevrátili. Později místní lidé našli dvojici oběšenou na stromě v lese. Na tom by ještě nebylo nic záhadného nebo tajemného, kdyby se však na stejném stromě neoběsila o něco později i další žena. To nedalo spát jednomu místnímu obyvateli, a tak se vydal do lesa a uřízl ze stromu větev. Tu pak doma hodil do kamen. Zanedlouho si však dotyčný muž poranil ruku tak, že s ní už do konce života nemohl hýbat. Že by ho snad postihla nějaká kletba?

Branišovský les - Bor
Branišovský les - Bor

Dnes již v Boru strom sebevrahů nenajdete, je dávno skácený. Na místě, kde rostl, ale můžete zaslechnout tajemné hlasy. Nedaleko se pak nachází boží muka známá jako Černý sloup.

Aby toho nebylo málo, v lese dochází i ke zvláštním posunům v čase. V šedesátých letech minulého století jel na kole z Českých Budějovic domů, do samoty nazvané U Pěti zlodějů, muž. Jeho cesta vedla přes Bor, kde si všiml něčeho zvláštního – stromy kolem se podivně vlnily. Celý les se jakoby hýbal. Z Boru se muž zdárně dostal, ale když přijel domů, zjistil, že v lese byl celých devět hodin. Přitom mu cesta z Českých Budějovic nikdy netrvala déle než hodinu. Podobné časové posuny zaznamenalo několik dalších lidí.

Do Branišovského lesa se prý i zřítilo UFO. Svědci hovoří o podivné světelné kouli, která spadla z nebe na zem. Po sobě zanechala sežehnuté kmeny stromů, a to pouze z jedné strany. Co byl zvláštní objekt, to není dodnes jasné. Odvážíte se do lesa i Vy a podělíte se s námi o své zážitky?

Tajemný Branišovský les: Místo plné přízraků a nadpřirozených jevů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!