Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cestovní pojištění / foto: shutterstock

Nenechte si zkazit dovolenou nemilým překvapením

Všichni vždy doufají, že jejich dovolená proběhne bez nejmenších zádrhelů, a přesně to bychom vám i přáli, nicméně vždy je lepší počítat s horší variantou.

Nezbytná návštěva lékaře, vytopený hotelový pokoj, ztracená zavazadla. Stát se toho může opravdu hodně.

Většina lidí si je vědomých toho, že je dobré cestovní pojištění může ochránit při zdravotních obtížích či úrazech. Málokdo ale ví, co všechno ještě pokrývá.

Důležité je neomezené krytí léčebných výloh

Zdravotní obtíže jsou doopravdy nejhlavnějším důvodem, proč si pojištění zajistit. Péče lékařů je v cizích zemích drahá a Evropský průkaz zdravotního pojištění vám na pokrytí nákladů nestačí. Díky tomuto průkazu vás ošetří zdarma pouze ve státních zařízeních a jen v případech, kdy to bude opravdu nezbytné. V mnohých státech to ovšem funguje tak, že státní zařízení se nacházejí spíš ve vnitrozemí a blízko pobřeží jsou soukromá zdravotnická centra. A tam byste se nedoplatili.

Máte-li sjednané cestovní pojištění, můžete také zavolat na infolinku. Česky hovořící zástupce pojišťovny vám pak poradí, kde vůbec hledat pomoc a co dělat, aby vám byly náklady po návratu do ČR proplaceny. Zpravidla je nezbytné nechávat si doklady všech lékařských ošetření.

Pojištění by vás mělo ochránit ve více případech

Podobně nemilým překvapením jako zdravotní potíže však může být i případ, kdy omylem způsobíte někomu škodu. Také na to by se cestovní pojištění mělo vztahovat, ať nemusíte vše platit ze svého. Cestujete-li letecky, je dobré se připojistit na zpoždění či zrušení letu i ztrátu zavazadel. Během čekání na další spoj si budete muset zajistit ubytování, koupit jídlo a základní hygienické potřeby. To může také zahrnovat pojištění, když si dobře vyberete.

Dnes už lze všechno zařídit online a cestovní pojištění není výjimkou. Sedněte k počítači, podívejte se na pár nabídek a srovnávejte. Dívejte se především na limity pojistného krytí – čím vyšší, tím lépe.

K tomuto článku není otevřena diskuze