Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
cestovní pojištění ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Na co si dát pozor při výběru cestovního pojištění?

Před každou cestou do zahraničí je třeba si uvědomit, že v každé zemi platí jiné podmínky v případě, že se vám tam stane nějaký úraz a budete nuceni využít lékařské ošetření.

Vždy přitom platí, že byste si na cestu měli sjednat cestovní pojištění.

Zdravotní pojištění z ČR nestačí

Ačkoliv v tuzemsku platíte zákonné zdravotní pojištění a máte evropský průkaz pojištěnce, je praktické si sjednat cestovní pojištění zvlášť. Poté totiž nemusíte platit náklady, které jsou spojené s ošetřením, léky, převozem do nemocnice či transportem domů.

V mnoha zemích mohou částky za ošetření a léčbu dosáhnout stovek tisíců korun. Pokud nemáte vhodné cestovní pojištění, budete muset vše hradit z vlastní kapsy. Přitom denní pojištění na cesty vás například při dovolené v některé z evropských zemí vyjde na pár korun. A sjednat se dá online, takže ani nemusíte navštěvovat některou z poboček tuzemských pojišťoven.

Hlavní roli hrají limity

Při sjednávání si dejte pozor hlavně na pojistné limity. Ideální je, pokud zvolíte variantu bez omezení, ale počítejte s tím, že takovéto cestovní pojištění vás vyjde dráž. Limity jsou běžně i v částkách do 5 milionů, potažmo 2,5 milionů korun. Znamená to, že když budete mít úraz či onemocníte, pojišťovna za vás uhradí vše až do výše daného limitu.

Smlouvu si řádně pročtěte

Dále je praktické si důkladně prostudovat podmínky smlouvy. Stanovují třeba povinnost včasně informovat asistenční službu, mít u sebe patřičné doklady a formuláře. Bez splnění těchto podmínek vám pak pojišťovna může plnění odmítnout.

Na cestovním pojištění se nevyplácí šetřit. Nikdy nevíte, zda se vám v cizině během dovolené či třeba jen dvoudenního výletu něco nestane. Byla by pak škoda platit vysoké sumy peněz za ošetření, když vás kompletní pojištění na cesty vyjde klidně jen na 15 Kč za den.

K tomuto článku není otevřena diskuze