Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šampionát ve fotbalu 2018 / foto: shutterstock

Mistrovství světa ve fotbale 2018 – megalomanská akce

Fotbalový šampionát se koná jednou za 4 roky, proto se jedná vždy o velkou věc. Ovšem tentokrát se buduje infrastruktura, stadiony, letiště a zařízení vzdálená tisíce kilometrů od sebe s poměrně velkou prioritou.

Celkem v jedenácti městech a dvanácti stadionech se již příští rok uskuteční světový fotbalový šampionát. Je zvykem, že na takovou velkou akci se pořadatelské státy chystají a buduje se infrastruktura, stadiony, zvelebují se města. To jsme mohli vidět už minulé mistrovství světa v Brazílii. Šampionát v Rusku se mu bude v mnohém podobat, místní vláda se chce před světem blýsknout a města, kde se budou jednotlivé zápasy konat, dostávají nová letiště, stadiony, silnice a různé jiné vymoženosti.

Kde všude se bude mistrovství světa konat

Už od prvních ročníků světového fotbalového šampionátu se zápasy hrají ve více městech po celé zemi, je to dáno velkým počtem zápasů a také propagací fotbalu ve všech koutech pořadatelského státu. V „normální“ zemi se dá mezi jednotlivými stadiony cestovat autem, tady na to ale

Pohled na Volhu v Nižném Novgorodě
Pohled na Volhu v Nižném Novgorodě

zapomeňte, vzdálenosti jsou prostě letadlové, stejně jako v předešlém mistrovství v Brazílii. Rusko je ale ještě větší a tak se zápasy omezily jen na jeho evropskou část, Sibiř a Dálný východ ostrouhaly. Je to prostě moc daleko i na přesuny letadlem. Zápasy se budou konat v 11 městech a 12 stadionech. Je to dáno tím, že hlavní město Moskva má pro šampionát určené stadiony dva. Kromě ní budou fotbalisté běhat po trávnících v Petrohradě, Kazani, Nižném Novgorodě, Rostově na Donu, Samaře, Jekatěrinburgu, Saransku, Volgogradu, Soči a nám nejbližším Kaliningradu.

Co všechno se v Rusku kvůli mistrovství buduje?

Jak již bylo naznačeno výše, některá města „dostanou“ při této příležitosti nová letiště a terminály, konkrétně Kaliningrad, Rostov na Donu, Nižnyj Novgorod, Volgograd a Saransk. Ve všech těchto aglomeracích kromě Volgogradu se staví nové stadiony s kapacitou přes 40 tisíc diváků a toto platí též pro Petrohrad a Samaru. Když už některé město pořádný stadion má, bude alespoň zmodernizován. K tomu je ale potřebná infrastruktura, a tak se modernizují silnice a dálnice vedoucí z letišť do měst, vlakové letištní rychlodráhy a nové stanice metra. V centrech měst se připravují hotely, zvelebují parky, nábřeží a budovy.

Další zajímavosti

Ruská vláda se rozhodla, že na zápasy světového šampionátu nebudou potřebovat zahraniční turisté víza. Je ovšem dobré si zjistit konkrétní

Rostov na Donu
Rostov na Donu

detaily na ruském velvyslanectví. Mistrovství světa začne 14. června 2018 v Moskvě na stadionu Lužníky, kde také po několika týdnech skončí finálovým zápasem. Jelikož každé město, kde budou zápasy probíhat, má zajímavou historii a probíhá v něm mnoho příprav a staveb k fotbalovému mistrovství, budeme se jim věnovat v následujících týdnech na našem webu magazin.cz. Každé úterý zde naleznete článek o dalším pořadatelském městu s popisem zápasů, které se tam budou konat, trochou historie i tipy, co je zde zajímavého k vidění. Doufáme, že se vám bude seriál o městech fotbalového šampionátu 2018 líbit.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 – megalomanská akce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!