Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Soči - přístav / foto: shutterstock

Soči - ruská Riviéra, nejdelší město Evropy

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (4.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Město Soči  je známé hlavně díky olympijským hrám, které se zde konaly v roce 2014 a je právem nazýváno nejdelším evropským městem. Však se také místní městské pláže rozprostírají na 145 kilometrech podél Černého moře. Návštěvníci fotbalového mistrovství zde budou moci zhlédnout nejen atraktivní fotbalovou podívanou na jednom z nejmodernějších stadionů, ale také mohou využít jedinečné klima, které nabízí zažít dvě zcela odlišné aktivity v průběhu jediného dne -  koupání v Černém moři a lyžování v nedalekých horách. Do těch  je možno přímo z pobřeží zajet lanovkou, z jejíž kabiny se otevírá úžasný pohled na okolní přírodu.

Kde se bude fotbal hrát a jak se sem dostat?

Stadion Fišt byl postaven v roce 2013 v souvislosti s XXII. zimními olympijskými hrami v Soči, takže ten se už stavět nemusí. Nicméně něco bychom o něm napsat měli. Nachází se v letovisku Adler v olympijském parku a je považován za nejpokrokovější na světě

z technického hlediska. Stadión má jedinečnou poloprůzračnou střechu připomínající vrchol ledovce a lze ho snadno změnit v obrovské pódium. Z jeho tribun je možno vidět současně moře i zasněžené kavkazské hory a je schopen pojmout až 40 000 diváků. Pojmenování Fišt nese podle jedné z nejvyšších hor tohoto regionu, svým tvarem také připomíná její zasněžený vrchol. Doslovný překlad slova "fišt" zní "bílá hlava". První zápas mistrovství světa 2018 se zde bude konat 15.Června příštího roku.

Do ruské Riviery se fotbaloví fanoušci z celého světa dostanou nejrychleji letadlem. Mezinárodní letiště „Soči“ postavené již v roce 1945 bylo nedávno zrekonstruováno pro ZOH 2014. Nyní je kromě letišť Moskvy a Petrohradu největší v Rusku a poslední rok přijalo přes 5 milionů cestujících. Kromě toho je v Soči železniční nádraží, jehož budova je architektonickou památkou, a mořský přístav. Ten se nyní aktivně přestavuje a rozvíjí, v nejbližších letech má být největším výletním přístavem na Černém moři.

Co je zde zajímavého k vidění?

Hlavními příčinami turistického zájmu o Soči jsou teplé subtropické klima, moře, minerální prameny, blízkost hor a rozvinutá turistická infrastruktura. Panenské lesy Západního Kavkazu, zasahující na území města, jsou dokonce zaneseny na seznam světového dědictví UNESCO.

V samotném městě panuje velmi čilý turistický ruch, jelikož se zde nachází značné množství pamětihodností. Za návštěvu jistě stojí například Katedrála Archanděla Michaela, dále je zde celá řada divadel, koncertních hal a také muzeí. Nedaleko města najdeme rozlehlý Národní park, který nabízí uchvacující přehlídku kolchidských pralesů s vodopády, výhledy a s různými zástupci živé přírody, mezi kterými nechybí ani například vzácný zubr evropský. Z parku se dostanete lanovkou na vyhlídkové místo, odkud budete mít park i jeho okolí jako na dlani. Kromě toho můžete navštívit i zachovalá kamenná obydlí pravěkých lidí - dolmeny. 

Město Soči je živá metropole, která je unikátní tím, že se zde snoubí krásy přírody s kulturními a sportovními hodnotami, a jistě má co nabídnout i natěšeným fanouškům zeleného trávníku.

Soči - ruská Riviera , nejdelší město Evropy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!