Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nižný Novgorod / foto: shutterstock

Nižnij Novgorod - město s ruskou duší na soutoku Volhy a Oky

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (7.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Nižnij Novgorod je jako páté největší město v Rusku významným ekonomickým, průmyslovým, dopravním, vzdělávacím a kulturním centrem země. Díky celé řadě pamětihodností bývá zároveň vyhledávaným a oblíbeným cílem turistů, kteří zde mají možnost poznat podstatu ruské duše, neboť se říká, že právě toto město je jejím odrazem.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Momentálně město žije přípravami na Světový šampionát, který dává velký impuls k jeho rozvoji. Ve výstavbě je Stadion Nižnij Novgorod, byla prodloužena 2.linka metra, která má mít díky plánované stanici Strelka východ přímo u stadionu.

Samotný stadion bude stát na břehu Volhy mezi obchodním centrem Sedmoje něbo a chrámem svatého Alexandra Něvského. Původně se mělo stavět na okraji města v části Olgino, proti tomu však vystoupili místní fotbaloví fanoušci, kteří se dožadovali lépe dostupné lokality. I název stadionu provázely dohady - původně se měl jmenovat Volha Aréna, ale Nižnij Novgorod není jediné pořadatelské město na Volze. Nakonec proto dostal prostý název Nižnij Novgorod.

Stadion je zatím rozestavěn
Stadion je zatím rozestavěn

Celkové náklady na výstavbu by měly činit okolo 18 miliard rublů (necelých 8 miliard korun) a plánovaná kapacita stadionu počítá s 35 tisíci diváky, během konání mistrovství světa by ovšem měla být díky montovaným tribunám zvýšena až na 45 tisíc.

Po skončení šampionátu se zde usídlí místní fotbalový klub Olimpijecpočítá se také s masovými kulturními akcemi.

Díky fotbalovému mistrovství dochází i k technickému rozvoji města. Má zde být nainstalováno 334 "chytrých" zastávek, na kterých  budou umístěny elektronické tabule s informacemi o MHD, o nádražích a letištích, restauracích a nemocnicích. Také se tam bude možné objednat k lékaři. Na elektronických tabulích budou vysílány informace o změnách v městské infrastruktuře, pro občany s poruchou zraku budou sloužit audio informace. Všechny zastávky budou vybaveny Wi-Fi a zásuvkami pro nabití telefonů.

Co je zde zajímavého k vidění?

Hlavní pamětihodností je jistě Nižněnovgorodský Kreml, stavba ze začátku XVI. století s dvoukilometrovou cihlovou pevnostní zdí a 13ti strážními věžemi. Z jeho rozhledny je nádherná podívaná. Kreml dělí od pobřeží

řeky Volhy více než pět set schodů. Jde o Čkalovské schodiště, další dominantu města. Při výstupu si můžete odpočinout na vyhlídkových terasách, odkud se vám naskytne jedinečný výhled na město a řeku. Pod schodištěm se nachází památník se sochou lodi „Hrdina“, která byla nasazená v bitvě u Stalingradu. 

Chrám svatého Alexandra Něvského, monumentální stavba v centru města, je katedrálou ruské pravoslavné církve. Najdete ji na ulici Strelka přímo vedle fotbalového stadionu.

Další zajímavostí je lanová dráha, které vede nad řekou Volhou a spojuje ruská města Nižnij Novgorod a Bor. Jejím hlavním cílem je osobní přeprava mezi těmito dvěma městy, které dělí široké koryto Volhy. Díky skvělému výhledu je to ale oblíbená atrakce turistů, kterou jistě využijí i fotbaloví fanoušci.

Nižnij Novgorod - město s ruskou duší na soutoku Volhy a Oky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!