Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panorama města Vieste - Gargano / foto: shutterstock

Vieste a Peschici - perly italského Gargana

Navštivte malebný kousek Itálie, který vás okouzlí typickou jižanskou atmosférou. Najde zde úchvatnou přírodu i ospalá městečka vybudovaná na skalnatých výběžcích, která nabízí krásné výhledy na přilehlé pláže.

Nejen tím láká Gargano každým rokem tisíce turistů, kteří jej přijíždějí obdivovat a užívají si rozmanité vůně i chutě, které tento kraj nabízí. Jaká jsou tedy hlavní lákadla oblasti, kterou najdete na ostruze italské mušketýrky?

Krásné pláže

Milovníci teplého moře zajásají nad písčitými plážemi, které obklopují místní městečka. Díky pozvolnému svažování do moře v nich bývá čistá a krásně prohřátá voda už v polovině května, takže nemusíte mít obavy, že se nevykoupete, i když cestujete mimo hlavní sezónu. Najde tu jak táhlé pláže s možností pronájmu lehátek i slunečníků, ale také pláže téměř skryté, které využívají hlavně místní lidé. Jedna taková s názvem Baia Jalillo se nachází na konci dlouhé pláže pod městečkem Peschici a dostane se k ní průchodem přes kamenné útesy. Provozovatelé místního baru mají plážičku krásně upravenou a vyzdobenou květinami, k dispozici máte lehátka i slunečníky bez poplatku. Ve zdejším baru si můžete objednat lahodnou kávu, kterou si vychutnáte na terase s výhledem na moře, nad kterým se tyčí v celé své kráse rybářské městečko Peschici.

Vynikající gastronomie

Pokud patříte mezi vyznavače dobrého jídla a pití, má Gargano také co nabídnout. Jelikož jde hlavně o rybářskou oblast, užijete si tu bohatou nabídku různých druhů ryb a plodů moře, jako jsou mušle, slávky, krevety, kalamáry, sépie i ústřice. Místní víno z oblasti Puglia je vynikající a v restauraci si nemusíte objednávat drahé lahve, raději ochutnejte jejich místní stolní víno. Bílé je typické jemnou perlinkou, bývá sladší a lehčí. Červené je naopak temně rudé z vyhřátých plodů místních vinic, lehce dře na jazyka a bývá trpčí. Po jídle se většinou jako pozornost podává sladké limoncello nebo ostřejší grapa. Doporučujeme také ochutnat zdejší paposciu, což je místní specialita z pizzového těsta, kterou najdete v menších pizzeriích i stáncích s rychlým občerstvením. Jestli hledáte příjemnou restauraci s krásným výhledem, usměvavou obsluhou a vynikající středomořskou kuchyní, navštivte restauraci Sapore di mare. Nachází se v historickém centru Vieste, na konci křivolakých uliček přímo nad skalnatými útesy. Pro milovníky mořských plodů zde doporučujeme ochutnat sépii v tomatové omáčce plněnou kukuřičnou kaší polenta nebo domácí těstoviny na různé způsoby. Při jídle se pokocháte výhledem na moře, do kterého vyčnívá starobylá část městečka spolu s dominantním kostelem sv. Františka.

Každodenní trhy

Tržnici ve Vieste neopomeňte navštívit. Nachází se hned vedle historického centra pod hlavní třídou, po které se večer chodí jako po promenádě. Nakoupíte zde hlavně kvalitní olivové oleje ze zdejších olivových hájů, nakládané olivy, papriky, různé druhy koření, ale také sýry, slané i sladké preclíčky, ovoce a zeleninu a samozřejmě víno. Místní obchodníci se zde předhánějí s nabídkou svých produktů a doslova vás nutí ochutnat téměř vše, co mají na svém stánku. Sice na vás nijak netlačí s nákupem, ale kdo jednou ochutná, těžko odolá. Pravdou je, že jsou opravdu štědří a na porcích a přídavcích nešetří. Nějaký vykutálený turista by proto neměl problém pojmout návštěvu tržnice po svém a v klidu se zde bezplatně navečeřet. Nás nejvíce nadchly obrovské černé olivy nakládané s pomeranči a sýr místní zvaný caciocavallo. Dohromady chutnají prostě božsky!

Výlety lodí a trabucci

Až vás omrzí lenošení na pláži, vydejte se na projížďku výletní lodí podél garganského pobřeží. Osamělé plážičky a zajímavé vápencové útvary se střídají s tajemnými jeskyněmi, které zabíhají přímo do moře a většinu z nich spatříte jen z loďky. Budete uchváceni divokou přírodou a ostře řezanými bílými skalami, které kontrastují s azurově modrým mořem mnoha odstínů. Určitě spatříte i trabucci - starobylé dřevěné konstrukce pro chytání ryb. Mnoho z nich se v poslední době renovuje a znovu se začínají využívat k lovení ryb. Trabucco u Vieste je dokonce zpřístupněno turistům, takže si můžete detailně prohlédnout systém spletitých sítí a několikametrových kůlů, které denně vytahují z moře ryby, které pak jako pochoutka putují na váš talíř.

 

Vieste a Peschici - perly italského Gargana

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!