Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žirafy v savaně / foto: shutterstock

Žirafa nově rozšířila seznam zvířat, kterým hrozí vyhynutí

Hned dva druhy jednoho z největších savců naší planety byly zapsány na Červený seznam ohrožených zvířat.

Mezinárodní unie pro ochranu přírody je nejvýznamnější nevládní organizací zabývající se ochranou životního prostředí. Tato asociace pravidelně sestavuje obávaný Červený seznam, což je databáze týkající se ochrany živočišných a rostlinných druhů celé planety. V poslední zprávě jsou mimo jiné nově zahrnuty dva druhy žiraf.

Sedm z devíti druhů žiraf se nachází v nějakém stupni ohrožení

Nejde jen o velmi špatnou zpráva pro zvířecí říši, ale také pro celý ekosystém. Podle poslední zprávy sdružení IUCN ( Mezinárodní unie pro ochranu přírody ), je na Červeném seznamu nyní zapsána i žirafa kordofanská a žirafa núbijská jako živočišný druh, který je charakterizován jako "kriticky ohrožený." Ve světě existuje 9 poddruhů žiraf a momentálně nejsou ohroženi pouze dva z nich. Jde o to angolskou a kapskou žirafu žijící v Botswaně, Namibii a Zimbabwe. Dalším druhem, který bude nejspíše zařazen do další zprávy IUCN, bude pravděpodobně masajská žirafa žijící v Ugandě a Keni. Žirafa síťovaná je nyní ve stavu "ohrožený  druh", zatímco ostatní druhy jsou klasifikovány jako "zranitelné " nebo "téměř ohrožené ".

Na vině je lidská bezohlednost

Oznámení spolupředsedy IUCN Dr. Juliana Fennessyho je znepokojující: Žirafy ve skutečnosti budou podléhat pomalému a neústupnému zániku kvůli pytláctví a rostoucí ztrátě přirozeného prostředí kvůli lidskému zavinění. Nejvíce jsou touto krizí zasažena zvířata v západní, střední a východní Africe. V jižní oblasti se situace mírně zlepšuje díky společnému úsilí vlád s Nadací na ochranu žiraf.

Žirafa nově rozšířila seznam zvířat, kterým hrozí vyhynutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!