Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přehradní nádrž Englebright / foto: shutterstock

Nejimpozantnější přehrady světa ohromí svým výkonem

Představujeme nejznámější světové kolosy, které se staly vyhledávanými turistickými destinacemi a svojí rozlohou fascinují tisíce návštěvníků z celého světa.

Vodní energie je alternativní a obnovitelný zdroj, který se používal k ovládání jednoduchých strojů již od starověku. V dnešní době se síla vody z řek či jezer hromadí v moderních přehradách, které ji přeměňují na obrovské množství elektřiny využívané hlavně v průmyslových oblastech. Jaké z nich jsou považovány za největší a jakým disponují výkonem?

Hooverova přehrada – Nevada, USA

Betonová klenbová přehrada na řece Colorado je jednou z nejznámějších a nejslavnějších přehrad s kapacitou 2080 megawattů. S výškou 220 metrů a délkou 379 metrů se ve své době mohla pochlubit titulem největší přehrada světa. Co si však za rámeček nedá, je fakt, že v průběhu její stavby ve 30. letech minulého století zahynulo během pěti let 96 mužů, kteří se na stavbě podíleli.

Přehrada náčelníka Josefa – Washington, USA

Betonová přehrada na řece Columbii s kapacitou 2620 byla dokončena v roce 1958 a je jednou z největších přehrad ve Spojených státech. O výrobu elektřiny se stará 27 hlavních generátorů a její hydraulická kapacita činí 6 030 m³/s.

Přehrada Grand Coulee – Washington, USA

Stavba nejsilnější přehrady Spojených států si při stavbě v roce 1942 vynutila přemístění 3 tisíc lidí, kterým byla jejich dědičná půda částečně zaplavena. Přehrada je považována za div stavebního inženýrství a s kapacitou 6809 megawattů patří k nejsilnějším elektrárnám Spojených států. Během druhé světové války byla její síla využívána k napájení sléváren hliníku. Nyní patří k největšímu výrobci elektrické energie a je považována za jednu z největších betonových struktur na světě.

Přehrada Katse – Lesotho, Jižní Afrika

Vedle výroby elektřiny v oblasti Lesotho je tato důležitá oblouková přehrada zdrojem vody pro celou zemi.

Přehrada Kariba – Zimbabwe a Zambie

Jedna z největších umělých přehrad v celé Africe, která je umístěna na řece Zambezi, disponuje kapacitou 1626 megawattů. Část nádrže tvoří přírodní rezervace, takže zde můžeme zahlédnout stáda slonů, hrochy či krokodýli nilské žijící v jezeře. 

Přehradní nádrž Volta s hrází Akosombo – Ghana

Jezero Volta se chlubí titulem největší světové umělé jezero. Hráz Akosombo, která zadržuje vody Bílé a Černé Volty, se na něm stavěla v 60. letech minulého století a muselo být kvůli ní přestěhováno 80 tisíc lidí. Její kapacita činí 1020 megawattů a poskytuje hydroelektrickou energii pro hliníkový průmysl Ghany.

Bratská přehradní nádrž – Rusko

Na přelomu 60. a 70. let minulého století šlo o nejsilnější přehradu na světě. I dnes patří k světovým jedničkám s kapacitou 4515 megawattů.

Krasnojarská přehrada – Rusko

Ruská přehradní nádrž v Krasnojarsku patří k nejsilnějším na světě a je natolik důležitá a významná pro celou zemi, že je dokonce vyobrazena na desetirublových bankovkách.

Tři soutěsky - Čína

Jde to nejmocnější energetický systém na světě s kapacitou 22 500 megawattů, kvůli kterému bylo nuceně vysídleno více než 1.260.000 lidí a zaplavení oblasti doslova spolklo 17 velkých měst, 140 obcí a více než 3000 vesnic. Nyní musí čínská vláda vyčlenit miliardové investice na eliminaci ekologických škod vodního díla, jež se podepsalo na devastaci ekologie krajiny a životů lidí. Čím větší přehrada, tím horší ekologické škody, s tím se prostě nic nenadělá.

Přehradní nádrž Itaipú - Brazílie, Paraguay

Hned po čínské přehradě co do výkonu následuje tato vodní elektrárna na světě s kapacitou 14 000 megawattů. Leží na řece Paraná, přímo na hranicích Brazílie a Paraguaye, avšak oba státy ještě před její výstavbou podepsaly smlouvu, že stavba bude mít statut nadnárodní nezávislé společnosti a nebude tudíž náležet ani jednomu ze států. Tato přehrada mimo jiné drží prvenství v roční produkci elektrické energie z roku 2012, kdy vyprodukovala 98,3 TWh. Jen pro představu, jaderná elektrárna Dukovany dodává průměrně ročně do sítě přibližně 16 terawatthodin.

Nejimpozantnější přehrady světa ohromí svým výkonem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!