Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rumunské Karpaty / foto: shutterstock

Vydejte se po stopách hraběte Drákuly do Transylvánských Karpat

Řekne-li se Rumunsko, představí si většina z nás tajemné gotické hrady, vesnice s pasáky ovcí a koz a koňské povozy, které jsou v některých končinách této země jediným prostředkem, jak se místní mohou dostat ze své rodné vesnice.

Tady je Drákulovo

Mnoho marketingových lákadel nastražených na turisty je opravdu na slávě hraběte Drákuly postavena. Místní ale tyto historky příliš v oblibě nemají. Proslulou Transylvánii neboli Sedmihradsko založili původně Němci, Sasové z oblasti Porýní. Dodnes zde najdete kromě rumunských i německé nápisy a místní tento jazyk ještě poměrně slušně ovládají.

Kde však narazíte na hrad proslulého hraběte dávícího panny a pijícího lidem krev?

Většina turistů míří do Braşova, v jehož blízkosti se nachází proslulý hrad Bran. Ten je po většinu roku obsazený turisty podobně jako náš Karlštějn. Jeho průvodci vás sice budou přesvědčovat, že byl sídlem Vlada Tepese, který se stal předobrazem krvelačného hraběte, ale podle historických pramenů zde snad maximálně přespal. Ostatně „zaručeně pravých“ Drákulových hradů najdete po celém Rumunsku hned několik. Dalším z nich je hrad Corvín. I v tomto hradě snad Drákula přespal. Mnohem více nadějí ale skýtá nedaleká zřícenina hradu Poienari. V tomto případě se má opravdu jednat o sídlo Vlada Tepeše. Davy turistů k ní tomuto historickému zbytku jedné éry ale neproudí.

Kromě legendy o hraběti Drákulovy se do Rumunska můžete vydat za krásnou přírodou

Mezi horolezci je velice oblíbená nejvyšší hora Rumunska Moldovenau ležící v pohoří Fagaraš. Chcete-li ji pokořit, vyhraďte si na její přechod alespoň týden. Ve stejném pohoří váš však čeká také ikonická jednoproudá silnice Transfăgărășan s délkou 170 km spojující města Pitesti a Sibiu. V zimním období je kvůli vysokému riziku uzavřena, zato v létě si jízdu po ní můžete dosyta užít. Její stavitelé totiž díky extrémnímu převýšení přistoupili ke stavbě velice krkolomných zákrut, které vám zvednou adrenalin v žilách.

Vydejte se po stopách hraběte Drákuly do Transylvánských Karpat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!