Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Městečko Krupka / foto: shutterstock

Nechejte se zlákat na méně známé destinace severozápadních Čech

Zahraniční dovolená je letos zřejmě pasé. Proto vám přinášíme další díl našeho seriálu, který vás má inspirovat k poznávání krás naší malebné země. Zaměřujeme se na méně známá místa, která však mají své osobité kouzlo.

Severozápadní Čechy už dávno nejsou měsíční krajinou

Přestože severní a severozápadní Čechy a města jako Most, Chomutov či Litvínov stále v mnohých z nás vzbuzují představy průmyslové krajiny s četnými hlubinnými i povrchovými doly a těžními jámami, nic nemůže být dále pravdě. Těžba v této části republiky již na drtivé většině tradičních lokalit ustala a místní samospráva se postarala o poměrně intenzivní rekultivaci, která z tohoto koutu naší země postupně vytváří místo pro rekreaci i pohodlný život.

Krajina severozápadních Čech

Kde se rozhodně musíte zastavit, vydáte-li se z Prahy do Krušných hor?

Milovníky historie určitě nadchne nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci. Ten již v době jeho stavby postihl požár a chrám tak zůstal po více než 600 let v téměř nezměněné podobě. Mnozí, kteří toto místo navštívili tvrdí, že disponuje neobvykle silnou pozitivní energií, která se v mnoha případech projevuje i léčivými účinky. Rozhodně jde o magické místo opředené záhadami, které by nemělo ujít vaší pozornosti.

Litvínov je ideální výchozí bod pro poznávání Krušných hor

Hledáte-li opravdu krásnou přírodu, nesmíte minout Litvínov. Kromě přírody vás v tomto městě čekají i architektonické památky, významný je například kostel sv. Michaela archanděla, který byl vystavěn již v průběhu 17. století. Do nedalekého Mostu se z Litvínova dostanete tramvají a pak již zbývá jen nastoupit do obnovené horské dráhy z Mostu do Moldavy, která vás proveze úchvatnou krajinou Krušných hor. Vystoupíte-li na konečné, můžete si vychutnat přírodní koupání či pobyt v přírodě horských hřebenů, která je vzdálena jen okolo 100 km od Prahy.

Zámek Jezeří

Památku UNESCO nemůžete přejít jen tak

Zamíříte-li z Mostu o asi 20 km severně směrem na Teplice, narazíte na oblast v okolí Krupky, která je specifická velmi vysokou koncentrací výskytu důlních děl, z nichž mnohá pocházejí již ze středověkých dob. Hornická krajina Krupka byla v roce 2019 vyhlášena památkou UNESCO a kromě starých štol a dolů se v ní můžete pokochat i celou řadou středověkých a gotických památek a sakrálních staveb.

Nechejte se zlákat na méně známé destinace severozápadních Čech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!