Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek v Telči / foto: shutterstock

Pohádkové zámky: Telč je oblíbená u turistů i režisérů

Renesanční zámecké sídlo v Telči si vybaví snad každý, kdo rád cestuje po hradech a zámcích, nebo kdo rád sleduje pohádky. Nejznámějšími, které se zde točily, byly oba díly Z pekla štěstí od Zdeňka Trošky. Nebyly však jedné…

Gotická i renesanční Telč

Město Telč najdete na Vysočině, kam láká nejen krásnými interiéry zámku, ale především romantickým náměstím, na kterém vedle sebe v souladu stojí měšťanské domy vystavěné v gotice a renesanci. Díky bohatě zdobeným štítům a podloubím vytváří dokonalou kulisu pro filmaře. Když se k tomu přidá ještě zámek s renesanční výzdobou, štukem a sgrafity, který se zrcadlí na hladině místního rybníka, je kouzlo dokonáno. Není divu, že se Telč stala dějištěm hned několika oblíbených pohádek.

Zámecká zahrada

Pohádky v Telči

Telč proslavily jednoznačně nedávno natočené pohádky Zdeňka Trošky Z pekla štěstí a Z pekla štěstí 2. Oba dva díly se natáčely právě v Telči na náměstí a také na zámku, odkud si můžete vybavit scény z popravy, z hostiny, kde Markýtka sloužila, nebo pobíhání princezny Eufrozíny po zámeckých chodbách i zahradách. Telč si zahrála v pohádce ale už mnohem dříve. Stala se sídlem krále Miroslava v pohádce Pyšná princezna. Díky Hluboké, na které se pak odehrávala většina příběhu, byla Telč zatlačena poněkud do pozadí.

Z pekla štěstí Zdeňka Trošky

Zatímco notoricky známou Pyšnou princeznu asi není nutné připomínat, pohádka Z Pekla štěstí svým spletitým dějem tak známá být nemusí. O čem tedy je a kdo si v ní zahrál? Pohádka Z pekla štěstí byla režisérem Zdeňkem Troškou natočena roku 1999 na motivy pohádky Jana Drdy Český Honza. Natáčelo se především na zmíněné Telči a nedalekém Roštejně. Hlavními hrdiny byl syn chudé vdovy Honza – Miroslav Šimůnek, který miloval statkářovu dceru Markýtku. Tu si zahrála Michaela Kuklová. Její sestra Dora (Dana Morávková) však žárlila, a tak podplatila verbíře, aby Honzu naverbovali na vojnu. Velkou roli má v pohádce i Sabina Laurinová jako princezna Eufrozína, kterou chce strašlivý drak Bucifal i neméně strašlivý král Brambas (Daniel Hůlka). Pohádka je ideální pro malé děti, ale pobaví se u ní i dospělí. A vy, než si ji pustíte, vypravte se do Telče načerpat tu správnou atmosféru.

Pohádkové zámky: Telč je oblíbená u turistů i režisérů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!