Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cestovní pasy / foto: shutterstock

Čtyři barvy cestovních pasů provází zvláštní symbolika

Pokud bychom prozkoumali, v jakých barvách jsou vydávány cestovní pasy všech zemí, našli bychom pouze čtyři základní barvy. Ty představují určitý druh značení, ze kterého lze vyčíst jistá geologická či historická souvislost.

Při cestě do zahraničí se nejčastěji prokazujeme cestovním pasem, jenž mívá svoji specifickou barvu. Pro nás, občany České republiky, stejně jako pro většinu občanů Evropské unie, jde o tmavý odstín červené barvy. Když bychom se však rozhlédli po mezinárodním letišti, zjistili bychom, že cestující kromě červených cestovních dokladů předkládají ke kontrole také pasy v zeleném, modrém či černém provední, případně v různých odstínech těchto barev. Jiné, než čtyři jmenované barvy, však mezi nimi nenajdete. Zdůvodnění, proč jsou pasy různých zemí takto označeny, je celkem logické.

Pasy České republiky

Červený cestovní pas

Začněme s červenou barvou pasu, jelikož právě do této kategorie spadáme. Tu mívají často státy s komunistickou minulostí nebo ty, v nichž tento systém přetrvává dodnes. Jde například o Slovinsko, Čínu, Srbsko, Rusko, Lotyšsko, Rumunsko, Polsko, Gruzii, ale také o některé země Latinské Ameriky, které jsou členy takzvaného Andského společenství — Peru, Bolívie, Ekvádor a Kolumbie. Červenou barvu nalezneme také u členských státu Evropské unie (s výjimkou Chorvatska) a za svou ji přijalo i Švýcarsko, které tak nejspíš kopíruje barvu své státní vlajky.

Modrý cestovní pas

Pasy modré barvy symbolizují tzv. "Nový svět". Jsou typické pro Američany, Kanaďany, Australany, dále pak pro 15 zemí karibské oblasti, takže jimi disponují například občané Kuby či Dominikánské republiky. Dále bychom sem mohli zahrnout státy v Jižní Americe, které tvoří obchodní alianci Mercosur. Jde o Brazílii, Argentinu a Uruguay či Paraguay. Co se Ukrajiny týče, zde je situace obdobná jako u Švýcarska – světle modrá barva pasu představuje jednu z barev státní vlajky.

Modrý cestovní pas

Zelený cestovní pas

Pro většinu muslimských zemí je charakteristická zelená barva pasu, jelikož zelená byla prý oblíbenou barvou proroka Mohameda a obecně symbolizuje život a přírodu. Není tedy divu, že pas zelené barvy najdeme hlavně v zemích, kde převládá islám. Mluvíme hlavně o zemích Blízkého Východu a o velkém množství západoafrických států.

Černý cestovní pas

Černá barva je nejméně rozšířená a hrdě se s ní prezentují občané Nového Zélandu, pro které je zároveň národní barvou. Kromě pasů ji například nosí na svých dresech i sportovci. Kromě Zélandu je také černý pas rozšířen v zemích černého kontinentu – v Africe, a to konkrétně v Botswaně, Zambii, Burundi, Gabonu, Angole, Čadu, Kongu či v Malawi.

Cestovní pasy

Pasové zajímavosti

To, že pas nemusí být jen nudným a fádním dokumentem, dokazují například Finové, kteří svým pasům vdechli určitou originalitu. Jejich pas je zároveň tzv. FlipBookem, což znamená, že při rychlém listování stránkami v něm lze spatřit pohybující se obrázek. V případě Finů jde o procházejícího se losa. 

Aby Norové nezůstali pozadu, přišli také s pasovou kreativitou. Nejenže ozdobili stránky norského pasu ilustracemi norské přírody, které dominují hory a fjordy, oni také zařídili, že pas nasvícený UV světlem vydává polární záři.

Zdroje:

https://www.curioctopus.it/read/12610/sai-perche-i-passaporti-di-tutto-il-mondo-sono-di-soli-4-colori-diversi

https://magazin.travelportal.cz/2018/01/03/barva-cestovniho-pasu/

 

Čtyři barvy cestovních pasů a jejich zvláštní symbolika

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!