Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Noční panorama Kantonu / foto: shutterstock

Největším letištěm světa se stal Kanton. Znáte vůbec toto město?

Rok 2020 zamával téměř se vším. A tak se největším letištěm světa nestalo známé místo, jako byste čekali, například Peking, Londýn, Dubaj, nebo New York. Město Kanton je neznámé, ovšem z hlediska dopravy velmi důležité.

Dlouhých 21 posledních let bylo největším letištěm na světě Hartsfield-Jackson v americkém městě Atlanta. Když už se zdálo, že jej předhoní čínský Peking, průtok cestujících v Atlantě se opět výrazně navýšil a dosáhl tak za rok 2019 úctyhodných 110 milionů pasažérů. Město Atlanta sice nepatří mezi největší a nejznámější americké aglomerace, nicméně jde o metropoli státu Georgia a konaly se zde například olympijské hry v roce 1996.

Každopádně, rok 2020 způsobil pokles ve výkonu téměř všech letišť na světě, některá zvládla problém lépe, některá hůře. A tak se na první místo světového žebříčku dostal Kanton v jihozápadní Číně. Čínsky se mu správně říká Guang-žou, nicméně samo město je centrem kantonštiny – jazyka, kterým hovoří minimálně 100 milionů lidí.

Leží na dohled Hong-Kongu a v poslední době zaznamenalo mohutný ekonomický rozvoj. Město se pyšní sedmou nejvyšší budovou na světě vysokou 530 metrů, která je zároveň třetí nejvyšší v Číně.

Můžete využít rychlovlaku, kterým se dostanete pohodlně do všech okolních velkoměst včetně Hong-Kongu. Je zde i mnoho kulturních památek, takže tato metropole provincie Kuang-tung rozhodně stojí za návěštěvu.

Místní letiště bylo minulý rok jedenácté na světě, co se týče počtu přepravených cestujících, letos mu přísluší primát. Uvidíme, jak se bude rozvíjet letos, nicméně vzhledem k tomu, že je to jedno z nejdynamičtějších čínských měst a Čína sama nadále mohutně posiluje a navíc se s epidemií pere daleko lépe, než zbytek světa, na trůnu Kanton asi zůstane.

 

Zdroje:

(1) aci.org (Airports Council International)

(2) www.gz.gov.cn (portál Guang-žou)

Největším letištěm světa se stal Kanton. Znáte vůbec toto město?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!