Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sagrada Familia / foto: dimbar76 / Shutterstock.com

Dokončení více než 100 let rozestavěného chrámu Sagrada Familia se zpozdí kvůli koronaviru

Na počátku stavby zamýšleného největšího křesťanského svatostánku byl sen. Snil jej španělský architekt Antoni Gaudí od roku 1883, kdy započal práce na svém životním díle, unikátním chrámu uprostřed Barcelony, který nese hrdé jméno Sagrada Familia.

Nejnavštěvovanější staveniště ve Španělsku

Chrám La Sagrada Família patří bezesporu k nejkrásnějším skvostům španělské architektury. A to i přesto, že stále není dostavěný. Již v současné podobě je zařazen do kulturního dědictví UNESCO a stal se turisticky nejnavštěvovanější památkou Španělska. Vzhledem ke svému architektonickému provedení jde o jednu z nejoriginálnějších poct křesťanství. Postaven, či spíše stavěn je v modernistickém slohu, jeho základna má celých 110 metrů a výška hlavní kopule bude přes 170 m. Proč ještě není dokončen? Hlavní iniciátor stavby, architekt Gaudí, zamýšlel stavbu chrámu financovat kompletně z veřejných peněz, případně darů. „Do stavby není zapojena žádná soukromá firma ani vládní organizace, “ dodává Esteve Camps, který má dostavbu moderní památky na starost.

Nedokončená stavba

Dokončení v roce 2026? Spíše v nedohlednu

Původní harmonogram, který počítal s dokončením baziliky v roce 2026, musel být kvůli pandemii koronaviru přehodnocen. A to nejenom z důvodu nouzového stavu a omezení pohybu lidí, ale také kvůli nedostatku finančních prostředků, které do katedrály přinášeli právě turisté, kteří se k ní nyní dostanou ve výrazně menším počtu. V roce 2021 se předpokládá dokončení druhé nejvyšší věže s výškou 123 metrů, tzv. Mariiny věže. Přestože chrám ještě není dokončen, již od roku 2010 je vysvěcen a konají se v něm bohoslužby. Vysvěcení se ujal sám papež Benedikt XVI., čímž jasně vyjádřil, jaký význam pro křesťanskou komunitu stavba má. Až bude katedrála dokončena, stane se nejvyšší katedrálou světa a se svými 18 věžemi zřejmě i nejrozsáhlejší.

Noční Barcelona

Zdroje:

https://sagradafamilia.org/en/

https://www.contexttravel.com/blog/articles/sagrada-familia-interior

Dokončení více než 100 let rozestavěného chrámu Sagrada Familia se zpozdí kvůli koronaviru

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!