Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klášter Hejnice / foto: shutterstock

Jizerskohorské bučiny – první česká přírodní památka na seznamu UNESCO

Frýdlantský výběžek je pro řadu lidí vzdálený a neprozkoumaný kout naší republiky, ačkoli skrývá mnoho hezkých míst. Jedním z nich jsou Jizerskohorské bučiny, jejichž jedinečnosti si všimla i mezinárodní organizace UNESCO. 

Již od roku 1999 byla severozápadní část Jizerských hor označena za národní přírodní rezervaci. Unikátnost tohoto místa ocenili i v zahraničí. Od roku 2021 jsou Jizerskohorské bučiny zařazeny na seznamu Světového dědictví organizace UNESCO. Jedná se tak o první českou přírodní památku zařazenou na seznamu světového dědictví. 

Bučiny cílem pěších turistů i horolezců

A čím jsou Jizerskohorské bučiny tak významné? Jedná se o lesní porost s minimálními zásahy člověka, které se rozprostírají zejména v okolí Oldřichova v Hájích, Hejnic a Bílého Potoka. Ve zdejších lesích našla klidný domov řada živočichů a v bezpečí před lidmi tu roste rozmanitá flóra. Tomu celému pak turistické kouzlo dodávají skalní vyhlídky, kterých je v této oblastí nespočet.

Jizerskohorské bučiny
Jizerskohorské bučiny – Zdroj: Shutterstock.com

Chráněná část lesů Jizerských hor je ideálním místem odpočinku pro milovníky přírody, nadšené pěší turisty i horolezce.  Zdejší skalní vyhlídky nabízejí dechberoucí výhledy na okolí, některé i adrenalin při cestě na jejich vrchol.

Ikonická místa Jizerskohorských bučin

Mezi nejznámější vyhlídky Smědavské pahorkatiny patří Paličník, Ořešník, Špičák, Krásná Máří a Polední kameny. Při pěší procházce můžete najít i ikonické skalní útvary a vodopády této části Jizerek. Za návštěvu stojí bezesporu vodopád Černého potoka a skalní útvary Gorila, Sněhulák a Polední kameny.

Další tipy na výlety

Pokud se rozhodnete Jizerskohorské bučiny navštívit, rozhodně stojí za úvahu i návštěva dalších známých míst oblasti. Například kostel a klášter v Hejnicích jsou také zařazeny na seznamu UNESCO. Na zámku ve Frýdlantu zase uvidíte četnou sbírku měděného nádobí. Lázně Libverda jsou známým místem oblasti a výhled na ně je nejlepší z Obřího sudu, ikonické restaurace tyčící se nad obcí již od roku 1931.

Lázně Libverda
Lázně Libverda – Zdroj: Shutterstock.com

Ať už se rozhodnete do frýdlantského výběžku zavítat na jednodenní výlet, či zde strávíte týdenní dovolenou, nebudete mít o tipy na výlety nouzi. 

 

Zdroje:

https://www.liberecky-kraj.cz/dr-cs/15160-jizerskohorske-buciny.html

https://www.jizerky.cz/cs/ostatni/skalni-vyhlidky-utvary-a-vodopady-jizerskohorskych-bucin.html

 

Jizerskohorské bučiny – první česká přírodní památka na seznamu UNESCO

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!