Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Budeč / foto: Jan Pohunek / Shutterstock.com

Budeč – Místo s mimořádnou energií a půdorysem ve tvaru srdce

Znáte místo, kde stojí nejstarší rotunda v Čechách, a které je známo pro své mimořádné energetické působení? Víte, kde keltští druidové získávali znalosti o přírodě? Pojďte se s námi vypravit na místo původního přemyslovského hradiště Budeč.

Přemyslovci na Budči

Hradiště Budeč stávalo na širokém ostrohu nad Zákolanským potokem, nedaleko obce Kováry. Toto hradiště je známo mimo jiné i tím, že jej založili první Přemyslovci a mívalo podobu opevněného sídla. Výjimečná je Budeč i díky svým energetickým polím a atmosféře, která na vás při jejím navštívení dýchne. Pokud se na Budeč vydáte, můžete zde vidět rotundu Petra a Pavla, což je nejstarší dochovaná stavba v celých Čechách. Jedná se pravděpodobně i o nejstarší školu na území naší země. V 10. století zde údajně studoval i sám kníže sv. Václav. Ještě před ním zde působili Keltové.

Budeč v dobách minulých
Budeč v dobách minulých – Zdroj: Shutterstock.com

Mimořádné energetické místo

Budeč při pohledu z ptačí perspektivy vypadá jako srdce. Říká se, že toto místo má nebývale silnou energii, která vytváří až jakási energetická kola. Mimochodem slovo „kola“ mají dokonce v názvu dvě obce, které se poblíž Budče nachází – Zákolany a Koleč. V dávných dobách toto místo znali i keltští druidové, kteří zde údajně studovali přírodní vědy a získávali zde významné znalosti a „duchovní moudrost“.

Jak hradiště Budeč vypadalo?

Možná vás bude zajímat, jak hradiště Budeč vypadalo v dobách přemyslovského rodu. Údajně zabíralo plochu až 23 hektarů a skládalo se z akropole a několika předhradí. Přemyslovský rod sídlil na hradišti již někdy v 8., možná až v 9. století. Pokud se na Budeč vypravíte dnes, najdete zde zbytky opevnění, ale především rotundu sv. Petra a Pavla.

Středověká hostina
Středověká hostina – Zdroj: Shutterstock.com

Archeologické zajímavosti

Pokud se chceme na Budeč podívat ještě o něco podrobněji, měli bychom zabrousit do archeologických vykopávek. Ty zde odhalily pohřebiště s kosterními pozůstatky v neobvyklých polohách – mrtví leželi na břiše, měli svázané končetiny, nebo byli pohřbeni ve skrčené poloze. Nalezen tu byl také masový hrob složený z ostatků mladých mužů, s nimiž bylo zřejmě velice krutě zacházeno – alespoň nálezy a zkoumání kosterních pozůstatků tomu nasvědčují.

 

Zdroj:

Magdalena Wagnerová – Magická místa Čech a Moravy, str. 46 – 49.

Budeč – Místo s mimořádnou energií a půdorysem ve tvaru srdce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!