Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rumunsko / foto: Shutterstock.com

Rumunsko - (ne)právem opomíjená turistická oblast

Do Rumunska obecně cestuje mnohem méně turistů než do ostatních zemí. Itálie, Francie, ale třeba i Slovinsko se pyšní řadou historických i přírodních památek, které lákají obrovské množství turistů. Jak je to s Rumunskem? Opravdu nemá co nabídnout?

Do Rumunska na hory

Rumunsko nabízí řadu zajímavých turistických bodů především ve svých horách. Rumunské Karpaty nebo pohoří Fagaraš, to je jen část míst, které stojí za pozornost. Hory navštěvují nejez lyžaři, ale i lidé toužící spatřit krásy rumunské přírody. Já jsem se do Rumunska vypravila v dubnu, kdy vrcholky hor pokrývalo ještě obrovské množství sněhu. Bylo proto nemyslitelné, že by nás čekala v horách zelená příroda.

Rumunské hory
Rumunské hory – Zdroj: Shutterstock.com

V letních měsících se dá na řadu vrcholků vystoupat i pěšky, ale v dubnu jsme spoléhali na lanovky. Velkou "atrakcí" je např. Transfagarašská magistrála, která je známá i díky natáčení seriálu TOP GEAR. Lanovkou se dá vystoupat až k horskému jezeru Bale Lac, které se však v našem případě ukrývalo pod vrstvou ledu a spoustou sněhu. Mohli jsme tak jeho polohu jen tušit. Pohled na zasněžené hory však byl oslňující, a to doslova. Pokud se sem vypravíte, nezapomeňte si sluneční brýle a vysoké boty. Budete se brodit po kolena sněhem. 

Za pozornost stojí i horská obec Busteni, odkud se lanovkou dostanete na vrchol Babele ve výšce 2200 metrů nad mořem. Odtud se můžete pěší túrou dostat až na vrchol Omu, ve výšce 2507 metrů nad mořem, což je nejvyšší vrchol pohoří Bucegi. V období od podzimu cca do dubna však opět počítejte se všudypřítomným sněhem a poměrně náročnou trasou. 

Trvalá sněhová pokrývka
Trvalá sněhová pokrývka – Zdroj: Shutterstock.com

Rumunské památky 

Rumunsko kromě přírody a hor nabízí i řadu atraktivních památek a historických měst. Některá místa si blíže představíme v dalších článcích. Doporučím navštívit historické městečko Sibiu se dvěma překrásnými katedrálami. V jedné dokonce najdete hrob syna slavného Vlada Tepese (Draculy).

Klášter Manastirea
Klášter Manastirea – Zdroj: Foto: Sabina Huřťáková, se souhlasem Sabiny Huřťákové

Za pozornost stojí i město Brašov se svým proslulým Černým kostelem. Jedná se o stavbu ze 14. století, která původně vyhořela a následně byla vystavěna znovu tak, aby byly patrné i ohořelé části - proto Černý kostel. Jedná se přitom o největší gotický kostel mezi Vídní a Istanbulem.

Krásné je i městečko Sinai, ale o tom si více povíme příště, neboť se poblíž nachází i jeden z nejkrásnějších zámků v Evropě a současně nejkrásnější zámek v Rumunsku - Peles. 

 

Zdroj:

Země Světa, Rumunsko.

Soukromý archiv autorky

 

Rumunsko - (ne)právem opomíjená turistická oblast

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!