Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bran - Draculův hrad / foto: shutterstock

Bran - Draculův hrad nebo atrakce pro turisty?

Mezi nejznámější rumunské památky patří hrad Bran. Proslulý je díky hraběti Draculovi, známé postavě ze stejnojmenného románu irského spisovatele Brama Stockera. Co ale Bran skutečně nabídne? A žil v něm Vlad III. Tepes - Dracula, nebo nežil? 

Hrabě Dracula

Hrad Bran se nachází v malebné krajině transylvánských Alp, ve výšce 770 metrů nad mořem. Jedná se o rumunskou národní památku, která se však v současné době nachází v rukách soukromníků. Ti z ní udělali hlavní atrakci Rumunska a dnes kolem ní najdete především desítky obchůdků a stánků prodávajících suvenýry s postavou nejslavnějšího upíra - Draculy.

Dracula je proslavený hlavně díky stejnojmennému románu Brama Stockera, který využil tajuplné atmosféry a kultury Transylvánie a učinil ze sedmihradského knížete Vlada III. krvežíznivého upíra, ale i muže toužícího po své mrtvé manželce. Vlad III. je v Rumunsku známý pod přízviskem Tepes, což znamená Napichovač. Své nepřátele údajně napichoval na kůly a nechával je tak zemřít krutou smrtí. 

Draculův hrad – interiér
Draculův hrad – interiér – Zdroj: CCat82 / Shutterstock.com

Hrad Bran jako "kulisa" pro turisty

O hraběti Draculovi se však na Branu nic moc nedozvíme. Uvidíte především nádhernou gotickou stavbu a interiéry vybavené nábytkem z různého historického období. Za příplatek se můžete podívat do místností s mučícími nástroji - torturou, nebo sjet výtahem 7 metrů pod hrad, kde jsou v podzemních chodbách instalovány tabule s osobnostmi, které na Branu žily nebo jej vlastnily. Jedná se o interaktivní tabule, kde se obrazy nebo fotografie těchto lidí proměňují, až "obživnou". V tajemném prostředí chodeb je to velice působivé.

Nádvoří hradu
Nádvoří hradu – Zdroj: CCat82 / Shutterstock.com

Faktem je, že Vlad III. na Branu skutečně nikdy nežil. Údajně zde pobýval jen několik týdnů jako vězeň. Jeho dvůr v té době sídlil v pevnosti Târgoviste. Občas také pobýval na tvrzi Poenari, z níž je dnes velmi obtížně přístupná zřícenina, turisty nijak nelákající. Za návštěvu však Bran rozhodně stojí. Už jen stavba jako taková svou krásou a rozmanitostí vyráží dech.

 

Zdroj:

Země Světa, Rumunsko

Soukromý archiv autorky

 

Bran - Draculův hrad nebo atrakce pro turisty?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!