Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
NHL / foto: unsplash.com

Ohlédnutí za utkáním hvězd NHL 2024

Dne 3. února 2024 nastoupili nejlepší hokejisté NHL na led Scotiabank Areny v Torontu k 68. zápasu tzv. All-Star Game, kde se utkávají ty největší hvězdy. Podle ligových pravidel musí každý z osmi týmů čtyř divizí vyslat alespoň jednoho zástupce.

Byly samozřejmě přítomny známé superhvězdy napříč 32 ligovými týmy, ale v každoročním formátu 3 na 3 a dovednostní soutěži se řada hráčů dočkala zaslouženého debutu. Každý divizní tým je tvořen jedenácti hráči, to znamená ze čtyř křídel, tří obránců, dvou centrů a dvou brankářů.

Pro vítěze téhle exhibice v půlce sezóny byly nachystány finanční bonusy. Od 1 milionu dolarů pro vítězný tým přes týmovou prémii 100 000 dolarů za každé vítězství až po 250 000 dolarů pro nejužitečnějšího hráče.

Atlantická divize

Sam Reinhart – centr

Florida Panthers se nacházeli před utkáním hvězd na druhém místě Atlantické divize, na třetím místě Východní konference a na šestém místě celkově. Pro tým, který se v minulé sezóně dostal do finále Východní konference jako osmý nasazený, to byl krok směrem vzhůru. Letošní úspěchy Panthers jsou z velké části připisovány hře centra Sama Reinharta. Jako dvojka draftu z roku 2014 se Reinhart během posledních více než dvou sezón na Floridě stal hráčem, o jakém Buffalo Sabres snili, a vidinu výletu do Toronta měl zaslouženou.

Rasmus Dahlin – obránce

V draftu NHL z roku 2018 se mnoho velkých jmen neobjevilo, ale užitečných hráčů v něm bylo požehnaně, včetně jedničky draftu Rasmuse Dahlina. (Pro zajímavost, v draftu bylo vybráno celkem 11 Čechů). Tomuto třiadvacetiletému obránci ze Švédska se po třech letech, kdy se snažil v NHL prosadit, skutečně začalo dařit a v uplynulé sezoně zaznamenal rekordních 73 bodů. Zatímco Buffalo Sabres okupují spíš spodní příčky Atlantické divize, Dahlin na tempu neubírá a má bodově nakročeno ke své druhé nejlepší sezóně.

Jeremy Swayman –⁠⁠⁠⁠⁠ brankář

Boston Bruins byli před utkáním hvězd na čele tabulky NHL a velkou zásluhu na tom měla dynamická brankářská dvojice Jeremy Swayman a Linus Ullmark. Ullmark loni vyhrál Vezinovu trofej a Jenningsovu cenu a reprezentoval Bruins na Utkání hvězd, jenže Swayman má letos lepší bilanci a navíc vede ligu v procentuální úspěšnosti zákroků a průměru inkasovaných branek. Navíc si ho svým hlasováním vyžádali fanoušci.

Metropolitní divize

Jesper Bratt – levé křídlo

New Jersey Devils měli na výběr z mnoha hráčů, kteří mohli reprezentovat jejich tým v Torontu, ale dát šanci svému druhému nejlepšímu střelci byla rozhodně rozumná volba. Jesper Bratt, který je po 73 bodech v sezóně na cestě k překonání stobodové hranice, dokazuje, že v této sezóně nehodlá u Ďáblů přední střelecké příčky pustit.

Ivan Provorov – obránce

Ve své první sezóně v Columbusu Blue Jackets je Ivan Provorov na nejlepší cestě k nejlepší sezóně kariéry. Byť Blue Jackets inkasovali před utkáním hvězd v sezóně v Metropolitní divizi nejvíce gólů, nebylo by fér házet to na Provorova. V té době byl sice s –7 druhý v ukazateli +/-, ale v počtu odehraných minut mu patřila třetí příčka.

Ilja Sorokin – brankář

New York Islanders před utkáním hvězd moc neváleli. Byli na sedmém místě Metropolitní divize, kde se netrápili ani tak proto, že by nedokázali zastavit puk, ale spíš se nedokázali prosadit střelecky (30. místo z 32 týmů). Finalista Vezinovy trofeje z minulé sezony Sorokin tak byl jediným zástupcem Islanders v letošním ročníku oprávněně.

Centrální divize

Connor Bedard – centr

Connor Bedard, který je nejznámějším nováčkem od doby, kdy byl Edmontonem Oilers draftován Connor McDavid, ukázal, že i když je mu teprve 18 let, dokáže naplnit očekávání a hrát s hráči dvakrát většími a staršími, než je on. Z řad teenagerských senzací to byl ale jen jeden z mnoha účastníků All-Stare Game.

Sean Durzi – obránce

Sean Durzi, dvojka draftu 2018, debutoval v NHL až v roce 2021 a pomohl LA Kings do play-off Stanley Cupu. Ironií osudu byl Durzi klubem LA vyměněn do Arizony za volbu ve druhém kole draftu. Durzi byl před utkáním hvězd lídrem Coyotes v ukazateli +/- a v počtu bodů pro obránce a má nakročeno k překonání svého kariérního maxima v počtu branek a bodů.

Jake Oettinger – brankář

Když se Jake Oettinger jako 22letý připojil k týmu Dallas Stars, ve své druhé sezóně se ocitl v roli brankářské jedničky a v 30 ze 46 startů byl u výhry. Loni Oettinger dosáhl výsledku 37-11-11, ale minulý rok teď nechme stranou. V letošní sezóně měl Oettinger před utkáním hvězd za sebou skvělý start. Připsal si bilanci 7-2-1 a v úvodu sezóny pomohl týmu Stars k bilanci 10-3-1.

Pacifická divize

Frank Vatrano – levé křídlo

V roce 2014 nedraftovaný Frank Vatrano podepsal jako neomezený volný hráč nováčkovskou smlouvu s Boston Bruins a v sezóně 2015–16 rozšířil řady hlavního kádru Medvědů. Během svých prvních osmi let v NHL dosáhl Vatrano nejvyššího bodového zisku v minulém ročníku s celkovou bilancí 41 bodů. Ve svém druhém roce v Anaheim Ducks Vatrano před utkáním hvězd produkoval více než bod na zápas a má tak nakročeno ke své nejlepší profesionální sezóně.

Vince Dunn – obránce

Když Seattle Kraken získali Vince Dunna z týmu St. Louis Blues, netušili, že jejich řady rozšiřuje špičkový obránce. Dunn sice v roce 2019 získal s Blues Stanley Cup, ale jeho zlomovým rokem se stala až sezóna 2022–23. Před utkáním hvězd byl Dunn pátým nejlépe bodujícím obráncem v lize a letos by mohl svůj bodový zisk z minulé sezony naprosto zastínit.

Adin Hill – brankář

Adin Hill v minulé sezóně jako náhradní brankář Las Vegas Knights pomohl týmu získat první Stanley Cup. Letos Hill dostal na začátku sezony přednost jako jednička. Co se týče počtu inkasovaných gólů před utkáním hvězd, byli Rytíři druhým nejlepším týmem, takže úvahy o nasazení téhle gólmanské jedničky do exhibice byly zcela na místě. 

Ohlédnutí za utkáním hvězd NHL 2024

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!