Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Amsterodamu / foto: sanotours.at

Víkend v Amsterodamu: Nezapomenutelná jízda!

Hola hola, holandská metropole vás volá... A tady jsou některé z lákadel, které byste tam měli možná vyzkoušet...

Kam hlavu (a bágly) složit
Ještě než vyrazíte za dobrodružstvím, potřebujete základnu. V Amsterodamu je to jako všude - o

magazin.cz
penězích. Takže záleží na vás, kolik chcete utratit za ubytování.

K mání jsou luxusní hotýlky jako třeba Seven One Seven na Princengracht 717, kde za noc zaplatíte 300 až 400 eur (asi 7300 - 9800 korun). Za své peníze však získáte luxusní postel, minibar (který nikdy nevyschne) a úžasný výhled na amsterdamské kanály.

Pokud máte poněkud hlouběji do kapsy nebo zkrátka jen šetříte, určitě oceníte síť zdejších hostelů - The Flying Pig hostels. O žádný luxus nejde, ale na přespání to stačí. Pokud zvládnete přespání v dormu - pokoji s více postelemi - zaplatíte 14,90 až 16,30 eur (což je pro našinec kolem tří, čtyř stovek).

Chcete mít soukromí? Pak dvoulůžák vás vyjde na 32 - 40 eur na osobu za noc (asi 800 - 1000 Kč). Za tuto částku máte kromě postele k mání i snídani a internet zdarma. Kontakty najdete na www.flyingpig.nl.

magazin.cz


Hurá do coffee shopu!

Coffee shopy patří k Amsterodamu stejně jako svatý Václav k Václaváku. Holanďané je zřídili v sedmdesátých letech a přežívají dodnes. I když v poněkud menším množství.

magazin.cz
Holandská vláda se totiž rozhodla „doupata s lehčími drogami“ striktně omezit. A tak se jejich počet z osmi set skrouhl jen na dvě stě padesát.

Jedním z nejznámějších amsterodamských doupat je coffee shop Johnny na Elandsgracht 3, kde panuje velmi uvolněná atmosféra. Dobrý je také coffee shop Get Down to In na Korte Leidsedwarsstraat 77-79, kde si kromě jointa můžete zasurfovat na internetu, zahrát si billiard, či si dát něco ostřejšího na baru.

Dobrá rada: Holandská marihuana je daleko silnější, než ta „naše“. Pokud si ji dáte v koláčcích, moc se nepřejídejte. Účinek totiž přichází až po 20 - 30 minutách.

Když na vás udeří hlad...
Máš hlad? Tak si ho hlaď... Říká jeden rádoby vtip. Jenže když člověku vyhládne v cizině, je to ještě méně příjemné.

magazin.cz
Amsterdam je kosmopolitní město, kde žije spousta kultur, které si sem přivezly i své zvyky a kuchyně. Pokud ovšem chcete ochutnat něco ryze holandského, určitě zajděte do restaurace Moeders na Rozengracht 251. Čekají tam na vás holandské speciality, mezi níž patří i slaná či sladká obří palačinka.

Za mnohem méně peněz se najíte u stánku. Holanďané milují hranolky, a tak je prodávají ve velkém. Obří kornout smažených bramborových hranolek váš žaludek zasytí a i vaše chuťové pohárky si přijdou na své.

Buďte „v jednom kole“
Nechcete v Amstru utrácet za dopravu? Pronajměte si kolo, na kterém domorodci jezdí se za každého ročního období a počasí! Za pronájem bicyklu zaplatíte od 9 do 19 eur na den (k částce však musíte přičíst i vratnou zálohu 25 euro). Půjčovna je třeba na Damstraat 20 – 22. Když ale zabrousíte na její web www.rentabike.nl, můžete si vytisknout kupon s 10 % slevou.

Výhodou jízdy na kole je, že se dostanete téměř všude, dokonce i do muzeí či galerií, které jsou vybaveny speciálním parkovištěm pro dvoukoláky. Mrknout se můžete třeba do známého Van Gogh Museum, Rijksmusea, kde uvidíte obrazy holandských malířských klasiků.

Sex, sex, sex!

magazin.cz
Pokud vás už omrzely obrazy klasiků, můžete se zajít podívat na živé, poněkud odhalené slečny. Řeč je o prostitutkách, které se nacházejí v části města, která se nazývá Red Light District. Tam je můžete spatřit, jak za výkladními skříněmi nabízejí své „zboží“.

Pokud máte v úmyslu si vyzkoušet půvaby některé z vnadných krásek, nezapomeňte na ochranu! Tu najdete v „království kondomů“ Het Golden Vlies na Koorstraat. Tato ulička je celá protkaná sexshopy, které nabízejí různé pomůcky, včetně kondomů všech různých povrchů, tvarů, chutí, barev a vůní.

Na „kukačku“...

Pokud rádi tančíte, neměli byste minout kabaret pro dospělé. Začít můžete v podniku Casa Rosa na ulici Oudezijds Achterburgwal nebo rovnou zamířit na Moulin Rouge, kde každý den probíhá živá sexuální show.

Rozhodně se nemusíte bát, že vás tam bude někdo očumovat. Podniky tohoto druhu jsou relativně diskrétní, navíc jsou často okupováni zvědavými japonskými turisty. Vstupné je trochu mastnější - pohybuje se kolem 30 euro.

magazin.cz


Absolutně absinth...

Co by to bylo za dovolenou, bez celonočního tahu! Na to je jako stvořený klub Mazzo (Rozengracht 114), kde to jede celou noc. Pokud řešíte, co si dát k pití, doporučujeme místní pivo Heineken.

Vyzkoušet můžete i nápoj většiny umělců 19 století - absinth. V Amstru existují speciální bary, kde ho servírují, vyhlášený je například Absinthe Nightbar na Nieuwezijds Voorburgwal 171, kde si můžete vybrat z několika druhů tohoto nápoje. Opět nejde o levnou záležitost - jedna hříšná sklenka alkoholu vás přijde na 10 až 30 euro.

Malé varování - absinth obsahuje 74% alkoholu, takže stoupá do hlavy nebezpečně rychle. Pozor, abyste pak dorazili domů!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12