Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mariahilfe Strasse / foto: tufelixaustria.co.uk

Vánoční nákupy: Jeďte utrácet do Vídně!

Vídeň je celkem pěkné město a obzvláště před Vánoci má své osobité kouzlo. Sbalte si kufry a nastřádané korunky a vyjeďte nakupovat vánoční dárky do rakouské metropole!

Čtyřkilometrový nákupní maraton
Samozřejmě – ještě než překročíte česko-rakouské hranice, vyměňte si korunky za eura. S našimi stříbrňáky byste totiž v Rakousku jen těžko pochodili...

Věřte tomu, že chodit budete hodně. Velká nákupní horečka totiž ve Vídni probíhá na dlouhatánské, čtyřkilometrové ulici Mariahilfer Strasse (která navíc vede do kopce). Je tam jeden obchůdek vedle druhého a dá se tam sehnat téměř všechno – kosmetika, oblečení, elektronika, boty nebo bytové doplňky.

Musíte ale počítat s tím, že vánoční nákupní horečka nezasáhla jenom vás, ale i jiné turisty či Vídeňáky. Připravte na to, že tam bude poněkud těsno a „hlava na hlavě“.

Pokud vám na Mariahilfer vyhládne, nebo prostě jen zatoužíte po troše odpočinku, stavte se v některém z místních pekařství, kde najdete příjemný, teplý azyl, dobrou kávu nebo čaj a nějaký ten koláč či obloženou housku.

magazin.cz


Tradiční vídeňský vánoční trh

Máte chuť při nakupování zažít vánoční atmosféru? Pak se určitě běžte podívat na Altwiener Christkindl-Markt (Starý vídeňský vánoční trh), který se nachází v ulici Freyung.

V dřevěných stáncích si můžete koupit spoustu rukodělných věcí od keramiky, dřevěných hraček, sponek, knoflíků až po svíčky, perníková srdce...

Pokud vám bude při pobíhání mezi stánky zima, určitě si dopřejte voňavý punč nebo svařené víno, které zdejší stánkaři servírují do hrníčků (oproti záloze 2 eura). Nemusíte nikam spěchat, protože otevřeno je od 10 do 21 hodin.

Nákupní svatostánek - Shopping City Süd
Chcete si přivést z Vídně co nejvíce dárků? Pak navštivte místní obchodní impérium Shopping City Süd, kde na vás pod skleněnou střechou čeká 330 obchodů. Obchodní centrum se nachází na jih od Vídně a dojedete tam bez problémů (metrem U1 Karlsplatz a pak Badner Bahn).

Výhodou tohoto nákupního kolosu je, že všechny obchody máte na jednom místě, takže nemusíte nikde moc běhat.

magazin.cz


Za málo peněz hodně muziky?

Pokud máte rádi originální dárky, které nemusí být zrovna nové, tak navštivte vídeňský „blešák“ - Flohmarkt, který je každou sobotu vedle Naschmarktu (stanice U4, Kettenbrückengasse).

Je tu živo už od sedmi hodin ráno a dá se tu sehnat všechno možné - knihy, vinylové desky, cédéčka, různá veteš, drobné starožitnosti i kutilské potřeby. Šanci „lovit“ máte do pěti hodin večer, kdy akce končí.

magazin.cz

Kdy má nakupování padla?
Určitě se na vídeňské nákupy nechystejte v neděli. Rakušané jsou povětšinou katolíci a ctí „sváteční den volna“. Otevřené jsou pouze prodejny se suvenýry a sem tam nějaké to občerstvení.

Večer se ve Vídni také zrovna moc neobchoduje. Kamenné obchody zavírají už v šest hodin. Vánoce-nevánoce, pokud nestihnete do této hodiny nakoupit, máte smůlu.

magazin.cz


Kde prožít dobrou noc

Nákupy jsou fajn, ale když je jich moc, člověk se cítí tak vyřízený, jako kdyby několik hodin usilovně skládal uhlí. To je pak ten správný čas na horkou sprchu a měkkou postel.

Obojí určitě najdete v hostelu Vienna City Hostel (Dampfgasse 8), který je jen tři zastávky metrem od centra. Pokoje tam jsou čisté, jednoduše zařízené a co lépe - za příznivou cenu.

Pokud pojedete ve dvou, dáte každý za noc 24 euro. V případě, že se chcete podělit o pokoj s dalšími nocležníky, vyjde vás to o trochu levněji (více na www.viennacityhostel.at).

Bonus: Cena za noc zahrnuje i vydatnou snídani!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10