Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Archeologové vykopali v Izraeli 1500 let starý byzantský kostel

Izraelští archeologové se pochlubili, že v Judejských vrších našli 1500 let starý kostel s výjimečně zachovalou mozaikovou podlahou.

Byzantský kostel se nachází na jihozápad od Jeruzaléma. Práce na jeho odhalení probíhaly poslední dva měsíce. Zajímavé je, že k vidění bude jen jeden týden: pak ho archeologové znovu zakryjí zeminou, aby ho ochránili před vlivy počasí.

Nejkrásnější mozaika
Malá bazilika s krásně zdobenou podlahou sloužila křesťanům v této oblasti již v 5.–7. století našeho letopočtu. Vedoucí vykopávek Amir Ganor řekl reportérům AP, že jde o „jednu z nejkrásnějších mozaik, které byly v poslední době v Izraeli objeveny“.

„Je výjimečná kvalitou zpracování i tím, jak dobře je zachovalá,“ dodal Ganor.

Archeologové začali pracovat v místě zvaném Hirbet Madras loni v prosinci. Izraelský úřad pro archeologii totiž pár měsíců zahíjením vykopávek zjistil, že v oblasti začali řádit zloději památek.

Čekali synagogu
Předběžné průzkumy sice naznačovaly, že budova sloužila jako synagoga, ale pak byly objeveny kameny s vytesanými kříži, z čehož jasně vyplynulo, že se jedná o kostel. Ten byl postavený na základech budovy o 500 let starší, tedy z doby římské okupace. V té době v těchto místech Judejských vrchů bydleli hlavně Židé.

Pod kostelem a starší budovou se nachází soustava tunelů. Odborníci předpokládají, že je užívali židovští rebelové, když v druhém století n. l. bojovali proti Římanům.

Ganor dodává, že dokud se nepodaří získat dost peněz, aby místo mohlo být chráněno a zpřístupněno, kostel zůstane zakrytý zeminou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6