Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Velryby šíří vlastní písně po celém světě

O zpěvu velryb se ví už dávno. Poslední výzkum však ukázal, že velryby mění melodie a šíří je po celé vodní říši.

Když Lady Gaga vydá nový singl, šíří se jako nákaza po hitparádách celého světa. Nyní přírodovědci odhalili, že se podobné věci dějí i u jiných exotických stvoření – keporkaků. Obří savci si zafixují nové melodie, stejně jako to dělávají lidé, a nejpopulárnější velrybí píseň se šíří globálně jako hit singl.

magazin.cz

Hudba oceánu
Mužská část keporkaků se proslavila svými hlasitými, táhlými a komplexními písněmi, které vyluzují v období páření. Vědci si dosud nejsou jistí, proč vlastně samci zpívají. Jedna domněnka vysvětluje toto chování jako součást namlouvacího rituálu, kdy se samci před samičkami předvádějí. Podle jiných tvrzení se jedná pouze o způsob, jakým se velryby udržují v kontaktu během migrace.

magazin.cz

Každá píseň trvá zhruba deset až dvacet minut a samci ji mohou kontinuálně zpívat i po dobu čtyřiadvaceti hodin. Všichni samci navíc zpívají v jednom čase stejnou píseň. Nové studie publikované v časopisu Current Biology ovšem ukazují, že melodie písní se čas od času mění a šíří se po celém oceánu.

Doktorka Ellen Garlandová z Univerzity v Queenslandu k tomu řekla: „Naše závěry odhalily kulturní výměnu velkého měřítka. Písně se šíří jako vlny z jedné populace do druhé a způsobují, že všichni samci změní melodii na novou verzi.“

magazin.cz

Velrybí hitmakeři
Tento objev ohromil námořní experty, kteří tvrdí, že tak obrovská „populační kulturní výměna“ je ve světě zvířat viděna vůbec poprvé. Vědci přes deset let zaznamenávali písně šesti sousedících populací velryb v Pacifiku. Zjistili, že jednou za čas se objevují nové verze melodií a šíří se vždy od západu k východu. Než se však nová píseň dostane z australských vod do zhruba 5000 km vzdálené Francouzské Polynésie, uplynou dlouhé dva roky.

Doktorka Garlandová věří, že malá část keporkaků může migrovat k ostatním populacím a přinášet s sebou i nové písně. Většina nových písní obsahuje části melodií z předešlých let a doplňuje je o nové prvky.

magazin.cz

„Je to jako kdybyste na starý song od Beatles nalepili části z U2,“ dodává doktorka. „Keporkakové také občas kompletně zahodí aktuální song a začnou zpívat úplně novou písničku. Myslíme si, že samci inovují písně ve snaze trochu se odlišit a možná být o něco přitažlivější pro opačné pohlaví. To je však brzděno opětovným nutkáním zpívat stejnou melodii a potřebou přizpůsobovat se.“

Zajímavá fakta o keporkacích
– Každý keporkak může být identifikován podle unikátních znamení na spodní straně ocasu
– Mohou se potopit až na 45 minut a dosáhnout hloubky až 180 metrů

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2