Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Archeologové možná našli kulatý stůl krále Artuše

Skotští archeologové objevili pod historickou formací známou jako King's Knot, již po staletí spojovanou s králem Artušem, velmi starý útvar. Spekulují o tom, že možná právě zde se scházeli "rytíři kulatého stolu".

King’s Knot (čili „Králův uzel“) je pozoruhodný, pravidelně rozložený celek v bývalých královských zahradách pod hradem ve Stirlingu. Již po staletí je opředen tajemstvím. Jeho dnešní podoba sice pochází z doby kolem roku 1620, ale centrální kruhová vyvýšenina je mnohem starší. Tu přes šest set let různí kronikáři spojují s legendou o Artušovi.

magazin.cz

Archeologové z Glasgow University začali v létě geometrický komplex zkoumat a teď podle listu Daily Telegraph potvrdili, že pod relativně novým dnešním zevnějškem dřímá mnohem starší památka.

„Vědcům se podařilo pomocí geofyzikálních přístrojů lokalizovat zbytky kruhového příkopu a dalších artefaktů pod útvarem King’s Knot. Z našich nálezů vyplývá, že dnešní náspy byly vytvořeny na místě starších struktur. Vrhá to nové světlo na tradici, podle níž se právě zde v okolí nacházel kulatý stůl krále Artuše,“ řekl historik John Harrison, který projekt inicioval.

Zvláštní útvar pod hradem ve Stirlingu je spojován s legendárním králem již po staletí. Už v roce 1375 psal skotský básník John Barbour o tom, že jižně od hradu leží „kruhový stůl“, a William z Worcesteru tvrdil, že právě na hradě ve Stirlingu „udržoval král Artuš svůj kulatý stůl“.

magazin.cz

Odborníci spekulovali o tom, že by se mohlo jednat o pozůstatky opevnění ze středověku, nebo z období římské nadvlády, ale trojitý systém příkopů ukazuje na původ ještě starší.

„Samozřejmě nemůžeme potvrdit, že zde byl král Artuš. Ale nově objevené formace, které obklopují centrální vyvýšeninu King’s Knot, přinejmenším pomáhají vysvětlit příběhy a legendy, jimž lidé po staletí věřili,“ dodává Harrison.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1