Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Togo: Tržnice Akodessewa ráj vyznavačů voodoo

Být přívržencem voodoo není žádná legrace. Člověk totiž k magickým rituálům potřebuje speciální materiál a ten není jen tak dostupný. Proto africká tržnice Akodessewa, která se na voodoo předměty specializuje, je tak navštěvovan

Voodoo věří 80 milionu lidí
Voodoo patří k Africe stejně tak, jako slunce. Do západní civilizace ho prý přivezli afričtí otroci, kteří v byli v polovině osmnáctého století převáženy do Ameriky. Dnes ho praktikuje 80 milionů lidí na celém světě. Za kolébku tohoto náboženství je považovaná západní Afrika, obzvláště země jako Togo, Ghana, Nigérie. Spousta následovníků tohoto kultu věří, že jim voodoo pomůže vyřešit všechny nesnáze – ať už se týkají nemocí, nepřátel nebo dluhů.

magazin.cz

Tak trochu pohřebiště
Centrem vyznavačů voodoo je hlavní město Toga, Lome. A tam se nachází kultovní a největší tržnice s voodoo předměty na světě. Nadšenci tu najdou cokoliv je napadne – rituální panenky, různé části zvířat, lebky, kosti, kůže, paroží a africké bylinky, které voodoo kněží používají jako léčivo. Evropan se v takové změti relikvií může cítit trochu stísněně. Proto šéf této voodoo prodejny sem tam nějakého „neználka“ provede. Ten se pak nestačí divit, co tu všechno najde. Ano, jsou tu i takové poklady jako třeba opičí packa nebo třeba gazelí nebo tygří lebka!

magazin.cz

Horké zboží: Černý pudr
Ale najdou se i tací návštěvníci, kteří hned vědí, co chtějí. Velká poptávka je prý po „černém pudru“, který je vyroben z rozemletých zvířecích končetin a bylinek. Ten totiž pomáhá na spoustu neduhů – prý podporuje početí, takže ho hodně kupují lidé, kteří touží po miminku. Populární je i u vytrvalců, sportovců, jenž potřebují mít tělesnou kondici. Aplikace je jednoduchá – „pacient“ musí ležet šikmo na zádech a „lék“ mu je podáván ústně.

magazin.cz

Lákadlo pro milovníky hororů
Pokud však nejste na nějaké „čáry máry“, tak i přesto je možné, že by vás trh Akodessewa okouzlil (a obzvláště v případě, ktdyž mají rádi horory). Kromě všelijakých lebek a tak trochu „bubu věcí“ jsou zde i různé talismany a bylinky. Zdejší prodavači mají docela velkou vyřídilku, takže počítejte, že vám „vymluví díru do hlavy“ a vy pak stejně odejdete s nějakým morbidním suvenýrem.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!