Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejbláznivější muzea světa

Do muzea návštěvník většinou zavítá za poznáním. Seznámí se tam s historií nebo uměním. V následujících muzeích uvidíte ale neobvyklé věci, v některých přímo bláznivé. Nudit se zde rozhodně nebudete.

Mütterovo muzeum

Muzeum sídlí v budově Lékařské fakulty Univerzity ve Filadelfii v USA. Bylo otevřeno již roku 1858. K vidění zde jsou různé anatomické zvláštnosti, patologické vzorky a starožitné lékařské pomůcky. Studenti medicíny si zde jistě přijdou na své. K nejzajímavějším exponátům patří dvouhlavé tele. V muzeu můžete vidět i jiné formy vývojové nebo vrozené vady.

 

 

magazin.cz

 

Muzeum čarodějnictví

Pokud vás zajímají okultní vědy, navštivte muzeum v Boscastlu na západním pořeží Velké Británie. V roce 1951 zde toto muzeum založil známý okultista Cecil Williamson. Návštěvníci zde najdou sbírky různých čarodějnických pomůcek a velkou knihovnu s více než 3000 knih, které se zabývají okultní tématickou.

 

 

magazin.cz

 

Muzeum parazitů

Toto netradiční muzeum rozhodně není pro slabé povahy. Kiseichuu Hakubutsukan neboli Muzeum parazitů najdete v japonském Tokiu. Prohlédnout si zde můžete spoustu škrkavek, motolic, pijavic a další parazity. Unikátem je devítimetrová tasemnice, nejdelší, která byla vytažena z lidského těla. Pohled na psí srdce prolezlé červy není hezký. V laboratoři vám pracovníci předvedou, jak se chová tasemnice v lidském těle.

 

Muzeum založil roku 1953 doktor Satoru Kamegai ze svých soukromých sbírek. naleznete zde i velké sbírky literatury a dokumentů o parazitech.

 

magazin.cz

 

Muzeum pohřebnictví

Toto zvláštní muzeum se nachází kousek od našich hranic, ve Vídni na ulici Goldeggasse 19. Bylo otevřeno už v roce 1967. Rakušané měli prý vždy zvláštní vztah ke smrti. Pohřeb pro ně často představuje větší slávu než svatba nebo narození dítěte. „ Pozemský život je jen dočasný, zatímco život posmrtný je věčný. “ říká kurátor muzea Wittigo Keller.

 

V budově uvidíte pohřební vozy, netradiční urny, rakve nebo uniformy pracovníků pohřební služby. Seznámíte se zde i s historií pohřbívání. V muzeu máte i možnost (díky moderní technologii) přeměnit popel mrtvého v diamant. Ten si pak můžete dát na řetízek a nosit tak svého blízkého stále u sebe, i když už je mrtvý. Cena je podle velikosti diamantu, může se vyšplhat až na 12 000 eur. Odvážní návštěvníci se zde mohou nechat zavřít do rakve.

 

magazin.cz

 

Muzeum vibrátorů

Muzeum těchto erotických pomůcek je v San Franciscu od roku 1977. Pokud vibrátor považujete za novodobý vynález, tak se pletete. První vibrátor byl parní a v roce 1869 si ho patentoval americký fyzioterapeut George Taylor. Tento exponát v muzeu bohužel nenajdete, erotické hračky umístěné v muzeu pocházejí až z počátku 20. století. Tyto staré vibrátory se podobají spíše fénům, holícím strojkům nebo dokonce šlehačům. „ Z Francie nebo z Německa máme i vibrátory na kliku. Otočíte jí a začnou vibrovat.,“ láká návštěvníky zakladatelka muzea Joana Blanková.

 

magazin.cz

 

Muzeum psích obojků

Muzeum obojků je umístěno na hradě v Leedsu ( asi 60 kilometrů od Londýna ). První návštěvníky přivítalo roku 1979. K nejzajímavějším exponátům patří německé a rakouské barokní kožené obojky ze 17. a 18. století nebo obojky psích vojáků, kteří byli nasazeni do různých válečných konfliktů. Na nich uvidíte spoustu medailí, třeba medaile za hrdinství, které předala bílému teriérovi Bobbimu britská královna Viktorie.

 

Návštěvníci muzea uvidí i svítící nebo blikající obojky. Také jsou zde vystaveny obojky, které připomínají spíše šperky – jsou posázeny drahými kameny nebo jsou pozlaceny.

 

magazin.cz

 

Muzeum penisů

Penisy savců a mořských živočichů najdete v Húsavíku, na Islandu. Muzeum má přes 900 exponátů. V roce 1997 ho založil Sigurdur Hjartarson. Zvláštností tohoto muzea je také fakt, že ho navštěvují hlavně ženy. Dříve v muzeu byly vystaveny jen zvířecí penisy, dnes má ve sbírce i 20 mužských. Nejvíce pozornosti ale přitahuje 170 centimetrů dlouhý penis vorvaně tuponosého, který váží 70 kilogramů.

 

magazin.cz

 

Muzeum bot

Muzeum s obuví stojí v Marikině na Filipínách. Slavnostně bylo otevřeno 16. února 2001. Město Marikina je považováno za hlavní město obuvi na Filipínách. Ve sbírkách muzea najdete i boty manželky prezidenta Ferdinanda Narcise Imeldy. Ta vlastnila přes 5000 botiček z celého světa, muzeu jich věnovala 749. Dále je zde mnoho publikací a dokumentů o historii obuvi.

 

magazin.cz

 

Muzeum záchodů

Toto zvláštní muzeum bylo otevřeno v roce 2009 v hlavním městě Indie, v Novém Dillí. Ve vitrínách zde uvidíte záchody, bidety, nočníky, klozety a různé doplňky toalet. „ Chceme předvést návštěvníkům celý historický vývoj tohoto nepostradatelného lidského doplňku. Záchod je nedílnou součástí lidské hygieny, bez které se neobejdeme, “ vysvětluje zakladatel muzea Bindershwar Pathak. Častými návštěvníky muzea jsou studenti zabývající se designem nebo materiály používanými v minulosti.  Návrháři se zde učí a zároveň inspirují minulostí.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!