Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditieszone.com

Přemnožení pavouci terorizují město

Brrrr... To, co vídáme v hororech, se v Austrálii stalo skutečností – přemnožení pavouci terorizují město Waga Waga.

Povodně vyhnaly pavouky z děr

V Austrálii je teď pořádně mokro. Země odolává masivním záplavám, které mají šílené důsledky – více než 13 000 přišlo o své domovy a 3500 Australanů z nich bylo evakuováno. Aby toho nebylo málo, připravila si příroda na místní lidi ještě jednu „maličkost“ - pavouky. Ti vylezly ze svých skrýší a rozestavěly své pavoučí sítě pěkně nad zemí. Obyvatelé města Waga Waga, kde se pavoučí enkláva objevila v hojné míře, se nestačili divit.

 

magazin.cz

 

Hmyz obkličuje město

A dnes? Pavoučí sítě jsou všude, kam se podíváte. Osminozí pavouci, které místní entomolog Owen Seeman zařadil do rodu takzvaných „vlčích pavouků“, jejichž kousnutí je nepříjemné, nikoliv však smrtelně jedovaté, však sebevědomě obkličují město. Jejich sítě jsou na stromech, plotech, domech či rostlinách. Není divu, že zdejší farmáři jsou z těchto nepříjemně lepivých pavoučích sítí dostatečně nervózní. Pavouci jim berou domovy a nikdo neví, jak se jich zbavit.

 

magazin.cz

 

Chytře vymyšlená záchranná síť

Manažer Australského entomologického muzea v Sydney, Graham Milledge však vysvětluje, že chování pavouků není nikterak neobvyklé, ba naopak, jedná se o přirozenou obranu. Jde o takzvaný
„ballooning“ - jeden z pavouků spřede na vyvýšeném místě vlákno, které zachytí vítr a pomocí něj je unášeno až do vzdálenosti několik desítek kilometrů. Tím si hmyz vytváří únikovou cestu pro nenadálé nebezpečí. „Stejně se pavouci chovají v jakémkoliv novém prostředí. V tomto případě jde jen o způsob, jak si zajistit „zadní vrátka“, pro případ, že se záplavy znovu objeví,“ vysvětluje jednání hmyzu Milledge.

 

magazin.cz

 

Když je pavouků více, nejvíce

No jo, což o to – strach hmyzu před další vlnou povodní by všichni místní pochopili, horší je však fakt, že díky vlhkému podnebí došlo k velkému množení pavouků. Enkláva nových a nových pavouků samozřejmě lidi psychicky poznamenává. Podle vědců však není se čeho bát – jakmile nebezpečí záplav záplav opadne, vrátí se „vlčí pavouci“ znovu pod zem. Zatím však hmyz vesele „slouží“ obyvatelům tím, že loví přemnožené komáry nebo jiný škodlivý hmyz.

 

magazin.cz

 

Podobný scénář zažil Pákistán

Případ, pavoučí invaze jako byla v australském městečku Waga Waga, není ojedinělý. Masový „ballooning“ pavouků pamatují i při povodních v Pákistánů. Tam se opakoval úplně stejný scénář – pavouci měly rozvěšené síti na stromech podél celé zatopené oblasti. Všechny stromy pak vypadaly jako obrovské cukrové vaty, ve kterých se to hemží přemnoženými pavouky. No, není to jako z hororu?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3