Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tajné chodby pod Českou republikou

V dobách dávno minulých se stavěly tajné podzemní chodby. Důvody stavby byly různé. Některé podzemní chodby byly využívány v době obléhaní města k útěku obyvatel, jinými chodili tajně milenci za svými milenkami.

Některé podzemní místnosti mohly sloužit jako skrýše pro cenný majetek bohatých pánů. Ať už podzemní chodby sloužily k čemukoli, lákají dnes zvědavce, kteří se do nich vydávají s nadějí, že zde objeví něco zajímavého. Podle pověstí má mít tajnou podzemní chodbu každý hrad. Tak tomu bohužel není. I přesto je ale Česká republika protkána několika kilometry podzemních chodeb. Pojďme se podívat do těch nejzajímavějších.

 

magazin.cz

 

Největší komplex podzemních chodeb najdeme ve Znojmě. Podle některých dokumentů jsou chodby znojemského podzemí dlouhé až 60 kilometrů, zatím bylo objeveno a změřeno kolem 30 kilometrů chodeb. Část podzemí ve Znojmě je zasypáno a nemalý kus chodeb byl zničen během stavby místního pivovaru v 19. století. Při sestupu do znojemského podzemí projdete několika patry.

 

S budováním podzemních chodeb se ve Znojmě začalo ve 14. století. Podzemí pak sloužilo jako zásobárna potravin a vína a také jako případný úkryt při vpádu nepřátelských vojsk do města. V roce 1645 město obléhala švédská vojska a obyvatelé Znojma se ukrývali právě  v podzemním labyrintu. Po dobu první a druhé světové války zase místní lidé využívali podzemní vodu z chodeb a díky tomu přežili.

 

Staviteli podzemí mohli být podle některých teorií templáři. Proto dnes v podzemí najdete kromě koster i voskovou figurínu templáře, který patří k místní expozici. Ve Znojmě si také dávejte pozor, kam šlapete. Může se snadno stát, že se propadnete některým z tajných vstupů do podzemí.

 

magazin.cz

 

Druhý nejdelší systém podzemních chodeb v České republice se nachází v Jihlavě. V podzemí tohoto města je vyhloubeno celkem 25 kilometrů chodeb. Jihlavské podzemí je proslulé svými záhadami.

 

Někteří návštěvníci podzemí prý v jedné z chodeb zahlédli tajemnou bílou postavu. Možná se právě smějete, ale zvláštního ducha oblečeného v kápi se v roce 2000 povedlo natočit na kameru. Další záhadou je světlo v jedné podzemní chodby. I když se v této chodbě zhasne všechno elektrické osvětlení, místnost ještě chvíli vyzařuje zelené světlo. Jak je to možné? Podle výzkumů jsou stěny zmíněné chodby natřené fosforeskující barvou. Natření stěn mají zřejmě na svědomí nacisté, kteří se zde během války zdržovali. Některým citlivým osobám se v této chodbě udělá nevolno a je tedy možné, že je zde soustředěna negativní energie.

 

magazin.cz

 

Podzemní chodby s názvem Richard sice nepatří mezi ty středověké, ale mezi ty smutně proslulé. Tyto podzemní prostory bychom našli blízko Litoměřic a pocházejí z roku 1943. V té době nechali chodby v podzemí budovat nacisté, kteří později dají labyrintu chodeb krycí název Richard. V podzemí si chtěli nacisté postavit tajnou továrnu. Jako pracovní sílu při stavbě až 40 kilometrů dlouhých chodeb využívali Němci vězně z koncentračních táborů. Jen málo vězňů přežilo tuto práci. Mnoho z nich bylo zastřeleno, zasypáno při dolování chodeb nebo zemřelo hlady. Dnes se do podzemí Richard nedostanete, skladuje se zde radioaktivní odpad.

 

magazin.cz

 

Nedaleko města Mnichovo Hradiště, v Ralsku, je pod zemí skryt další podzemní labyrint. Až do počátku 90. let minulého století zde chodby pod zemí hlídala sovětská armáda. Co zde vojáci tak pečlivě hlídali? V podzemních prostorách měli své sklady vojenských potřeb, ke kterým patřili i jaderné hlavice. Ještě dnes se dá v podzemí najít nevybuchlá sovětská munice.

 

Do dalších podzemních chodeb se můžete vydat třeba do Brna, Litoměřic, Tábora a do ostatních historicky významných měst. V Českém Brodě se dokonce nachází nejzachovalejší gotické podzemí. Mezi známé hradní podzemní chodby patří ty na Zvíkově nebo ve velkém Meziříčí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2