Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tajemné kopce v Lužických horách

Po celém světě najdeme nějaká místa, na kterých se nemusí citliví lidé cítit dobře. Někde jsou totiž přítomny negativní energie a takovým koutům světa bychom se podle odborníků na slovo vzatých měli raději vyhnout.

Ani České republice se negativní energie nevyhýbají, a tak i v naší krásné zemi se můžeme s těmito silami potkat. Míst s přítomností špatných energií u nás není málo, patří mezi ně i dva pahorky ležící v Lužických horách – nesou název Ortel a Spravedlnost.

Kopec s názvem Ortel najdeme nedaleko města Nový Bor v podhůří Lužických hor. Druhý vrch, který je rovněž znám pro přítomnost negativních energií, se jmenuje Spravedlnost a leží na druhé straně stejného pohoří než zmíněný Ortel – sousedí s Českým Švýcarskem. Oba kopce mají však i přes svou vzdálenost podobnou historii, a proto se to na těchto místech dnes jen hemží negativními energiemi.

Ortel je 554 metrů vysoký a patří mezi přírodní skvosty naší republiky. Nedosahuje sice velké výšky, ale příroda mu nadělila podobu krásného, pravidelně zaobleného kopečku. Tento vzhled pochází z geologického období mladších třetihor, kdy byl Ortel ještě činnou sopkou. Stromové složení na tomto kopci je různorodé – takřka pralesní charakter na jedné straně a dnešní buky na té druhé.

magazin.cz

 

Odborníci, kteří se zabývají psychotronikou, řadí vrch Ortel k místům s vysokou koncentrací negativní energie. Její přítomnost je zde tak značná, že je kopec mezi prvními na žebříčku podobných míst v České republice. Vrch je prý negativity plný, jak se tam ale dostala? Na tuto otázku nám odpoví hned několik teorií.

Nejstarší verze o původu negativních energií na vrchu Ortel pochází už dob pravěku. Tehdy zde naši předci vybudovali jakousi svatyni k provádění tajemných rituálů, při kterých byla často obětována zvířata a někdy dokonce lidé. Oběti pak putovaly do vyhloubené jeskyně nebo chodby, kterou pravěcí lidé vybudovali dovnitř Ortelu. Dnes už vchod do těchto míst nenajdeme.

magazin.cz

 

Podle starých pověstí se kopec dříve jmenoval Trpasličí vrch. Tento název prý pahorek dostal po místních lesních skřítcích a trpaslících, kteří zde bydleli. Ve starých legendách se také dočteme o tom, že tito malí lidičkové si na jednom velkém kameni pekli každý den čerstvý chléb. Zmíněný balvan zde údajně najdeme dodnes.

Název Ortel nese kopec z období středověku, kdy zde rada města Cvikova nechala vybudovat šibenici. Na vrcholku se prý také vydávaly rozsudky nad odsouzenými. Na šibenici tak podle pověstí skončilo několik provinilců, popravy ale časem ustaly. S jejich obnovou přišla v roce 1698 vévodkyně Toskánská, na jejíž rozkaz se zde opět postavilo popraviště. Šibenice a přítomnost časté smrti tak může být další příčinou vzniku negativních energií. Pokud se jich nebojíte a naopak vás přitahuje tajemná minulost kopce Ortel, můžete si na něj z blízkého města Cvikova udělat výlet – povede vás sem turistická značka. Možná, že právě tudy kráčeli odsouzení k šibenici…

Posuňme se nyní blíže k Českému Švýcarsku, kde najdeme kopec Spravedlnost. Vrch s nadmořskou výškou 533 metrů patří k místní přírodní rezervaci – vyskytuje se zde velké množství vzácných rostlin. Již samotný název kopce nám říká, co má společného s výše popsaným Ortelem. Na obou místech ve středověku stála šibenice. Na Spravedlnosti vykonávalo své popravy město Chřibská. Není divu, že mnoho psychotroniků zaznamenalo i zde negativní energie.

magazin.cz

 

Na kopci Spravedlnost bychom také našli nemálo skalních útvarů. Stará místní pověst praví, že skály byly domovem strašidla Rohála, kterému v Německu říkají Hörndl. Že by měl ale negativní vibrace na svědomí on, to je opravdu velmi nepravděpodobné.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!