Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mayské rituály / foto: Oleg Elkov / Shutterstock.com

Zajímavosti ze života obyčejných Mayů

O životě starých Mayů toho bylo napsáno už mnoho, ale většinou se jedná o popis životů a rituálů těch výše postavených. Co ale ti úplně obyčejní Mayové? Jaký byl jejich život a co po sobě zanechali?

Překvapivý objev

Obyčejní Mayové se živili jako farmáři, stavitelé nebo sluhové. Jejich příběhy můžeme i dnes odhalit díky indiánskému rituálu starému více než 1 000 let. Mayové totiž pálili své domovy. Strhli jejich stěny, zapálili podlahy a zakopali pod ně různé předměty, včetně lidských ostatků. Zaznamenávali tak vlastně svou historii. Tyto spalovací obřady byly prováděny zhruba jednou za 40 až 50 let. Zajímavé je, že s největší pravděpodobností se data rituálů shodují s významnými daty mayského kalendáře. Po spálení domu si rodina postavila nový na starých základech. Do nich ukládali rozbité i celé nádoby, barevné střepy a tvořili tak základ pro novou podlahu ze sádry.

Mayský chrám

Život v cyklech

Pohřebiště byla součástí jejich života. Své mrtvé příbuzné pohřbívali na stále stejné místo, ze kterého však vždy odstranili kosti dřívějších předků. Ty následně umístili jinam. Ohnivé rituály spojené se spálením obydlí, znamenaly pro Maye odejmutí duší starých předků a uložení duší nových. Bylo to symbolem uplynutí jistého časového úseku a lidského života, který plyne v cyklech. Pohřbívání v domech bylo u Mayů sice běžné, ale ukládali tam jen malou část rodiny. Pravděpodobně právě ty členy, kteří zemřeli během významných dat mayského kalendáře.

Mayské znaky

Symbolika barev

Černá barva byla barvou západu, smrti a podsvětí. Zajímavé ovšem je, že výzkumný tým profesorky antropologie Lisy J. Lucerové z Illinoiské univerzity neobjevila v hrobech pod domy žádné černé předměty. Červená barva byla naopak barvou života. Představovala východ a znovuzrození a v hrobech se vyskytuje velice často. Ať už se jedná o červený pohár nebo červené kamínky. Lucerová předpokládá, že pohřební rituály mayských panovníků vycházely právě z rituálů obyčejných lidí.

 

Zdroje:

Časopis Epocha č. 13/2010

Zajímavosti ze života obyčejných Mayů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!