Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tenis / foto: shutterstock

Pohled do historie bílého sportu

Tenis je třetím nejoblíbenějším sportem u nás, hned za fotbalem a hokejem. Mohou za to jak historické, tak i současné úspěchy českých tenistů a tenistek.

Začalo to nejspíš ve Francii

To se říkalo v minulosti, ale pojí se to i se současností. Stačí se podívat například na Rogera Federera, který se vyhýbá skandálům a žije spořádaně i přesto, že je to největší tenisová megastar současnosti. Dnes se podíváme na historii tohoto bílého sportu, jak se tenisu také přezdívá. Jeho původ je pro mnohé sporný, nicméně se má za to, že pochází z Francie, kde se ve 12. století hrálo způsobem, že se jisté koule zasahovaly rukou.

Roger Federer

V podstatě za to svým způsobem může také francouzský král Ludvík X. Ten hrál tzv. jeu de paume, což se dá volně přeložit jako hra s dlaněmi. Později se tato hra přejmenovala na tzv. skutečný tenis. Ludvík X. byl také první, kdo nechal postavit kryté tenisové kurty v moderním stylu. Asi mu nevyhovovalo, když musel hrát venku, prostě to neměl rád, a tak udělal pro tenis něco, co se nyní jeví jako svým způsobem prorocké na tehdejší dobu.

První tenista světa byl samotný král

Je také zajímavé, že tento francouzský král je považovaný za vůbec prvního tenistu světa. Hned po něm následoval další francouzský panovník, tentokrát se stal nadšencem do tenisu král Charles V. Doposavad se však u této hry nepoužívaly rakety, to začalo až v šestnáctém století. A také se v této době začal masově užívat výraz tenis. Odvodil se z termínu tenez, což ve francouzštině znamená něco jako vzít zásah či obdržet.

Tenisová raketa

Anglie hned po Francii

Tenis začal být populární hlavně tedy ve Francii a pak také i v Anglii. V průběhu let tenis modernizoval. Například v roce 1913 vznikla ITF neboli Mezinárodní tenisová federace. Ještě předtím však byly založeny čtyři grandslamové turnaje, což je Australian Open, French Open, Wimbledon a US Open. Když už byl tenis na moderní bázi, tak si získal nespočetné množství fanoušků. Mluvíme o hlavní tenisové éře, což byla doba, když hrál Pete Sampras, Ivan Lendl, Petr Korda, Andre Agassi či Jana Novotná, Martina Navrátilová, Steffi Graf a mnoho jiných.

Tenistka

Kralovala dlouho velká čtyřka

Nejvíce ceněny jsou výhry na grandslamech. Mezi muži kraloval na postu světové jedničky už zmíněný Roger Federer dlouhých 309 týdnů, který má 20 těchto titulů - pozor, bavíme se v uvozovkách jen o grandslamech. Vyrovnala se mu španělská legenda Rafael Nadal, ovšem vede žebříček v počtu grandslamových titulů, jelikož jich má 13 z French Open. Třetí je zatím Srb Novak Djokovič, opět s 20 vavříny. Čtvrtý v pořadí je se třemi tituly Andy Murray z Anglie. U žen je to trochu podobné. S 24 grandslamy kraluje Margaret Court. Tu může překonat nejspíš už jen jedna jediná hráčka na okruhu WTA, což je Američanka Serena Williamsová, která jich má 23, čili k vyrovnání jí chybí jeden.

Serena Williams

Když se vrátíme k fenoménu hráčů, tak za největšího antukáře všech dob je považován právě Španěl Rafael Nadal, zvaný familiárně Rafa. U žen se v singlu, co se týká fenoménu, skloňují jen tři jména, a to Martina Navrátilová, Steffi Graf a Serena Williamsová.

 

Zdroj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis
https://cs.wikipedia.org/wiki/Roger_Federer
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rafael_Nadal
https://cs.wikipedia.org/wiki/Novak_Djokovi%C4%87
https://cs.wikipedia.org/wiki/Andy_Murray
https://cs.wikipedia.org/wiki/Margaret_Courtov%C3%A1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Martina_Navr%C3%A1tilov%C3%A1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Serena_Williamsov%C3%A1

Pohled do historie bílého sportu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!