Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antická socha / foto: Arne Beruldsen / Shutterstock.com

Obří penisy barbarů v boji s minimalistickými údy antických hrdinů

Dnes se falus spojuje spíše s pornografií a nemorálností. Zapomíná se však, že dávno před Kristem nebyl symbolem boha kříž, ale starověcí obyvatelé naší planety si vybrali pro zastupování božské energie právě penis.

Ztopořený penis symbolem moci a síly

Muži od nepaměti pozorovali, že jedna jejich část těla se občas mění a stává se vzpřímená. Ztopoření vzbuzovalo pocit moci a představovalo tvořivý mužský princip, který je připraven plodit. Erekce se nepovažovala jen za symbol mužské síly, ale i síly všemohoucí – za symbol mužského principu na zemi. Orgán určený k obnovování života se tak stal od nejranějších časů předmětem uctívání, v němž člověk spatřoval božského tvůrce. S falickými kulty se setkáváme ve starověku v hinduismu, šintoismu a také u přírodních národů.

Penis jako božský symbol
Penis jako božský symbol - Zdroj: Shutterstock.com

Malý penis znakem kultivovanosti

Změnu v pohledu na mužské přirození přineslo aristotelovské Řecko. Řekové v sobě tehdy probudili potřebu stát se kultivovanými. Obří ztopořený penis už nebyl symbolem mužských předností, kterým se společnost přikláněla, naopak představoval vrchol barbarství. Přestalo platit – čím větší falus, tím lepší, tj. tím mocnější a silnější jeho majitel je. Řekové dávali mnohem více přednost kulturnosti a kultivovanosti. Vážili si intelektu, sebekontroly a vzdělanosti.

Dokonalé antické sochy mají malé penisy

Když se podíváme na řecké sochy klasického období, jsou proporčně dokonalé, odrážejí představu o vyvážené vnější i vnitřní síle. Muži mají atletickou postavu se širokými rameny, pevnými a vyrýsovanými břišními svaly a silnými stehny i hýžděmi. Intimní oblasti jsou oproti dokonalé symetričnosti zbytku těla vytesané v menší velikosti a působí nepřirozeně, mnohdy i směšně. Ve srovnání s „barbarskými“ sochami, jejichž údy byly vytesány zpravidla ve ztopořeném stavu, se antické údy zobrazované v klidovém stavu, tj. stavu, kdy jsou mužské pohlavní orgány nejméně nápadné, jeví téměř nepatrné.

Antická socha
Antická socha - Zdroj: Shutterstock.com

Zodpovědný otec rodiny hrdinou celé éry

Malé penisy u řeckých soch klasického období nesou velký symbolický význam. Už sama podstata, že téměř všechny řecké sochy jsou nahé, i když se jedná o důležitou osobnost, nám napovídá, že to není jen tak. To, jak byly pohlavní orgány vyobrazeny, odkazuje na charakter a povahu ztvárněné osobnosti. Tehdy se neuznávalo bezmyšlenkovité siláctví, naopak. Muž byl přitažlivý a krásný svou silou intelektu. Jen vzdělaný a kultivovaný muž mohl být aktivním a demokratickým občanem. Takový muž je zodpovědný otec rodiny, kterou dokáže nejen vybudovat, ale i udržet, a tím prospívá celé „polis“ – celému společenství. Dalo by se říci, že antickým hrdinou tak byl zodpovědný tatínek od rodiny.

 

Zdroje:

https://theworld.org/stories/2018-12-06/when-small-was-big

https://www.idnes.cz/xman/styl/anticke-sochy-maly-penis-znak-muznosti.A180126_183218_xman-styl_fro

https://www.lui.cz/trendy-styl/15952-maly-penis-jako-symbol-inteligence-a-vysokeho-spolecenskeho-statusu#cookies-bar-open

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/statue-dionysus-bacchus-bunch-grapes-isolated-1167429805

Obří penisy barbarů v boji s minimalistickými údy antických hrdinů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!